FvD’er beheerde Telegram groep met adressen van ministers en bedreigingen

Aanhangers van Forum voor Democratie (FVD) hebben in een Telegram kanaal dreigingen geuit tegen politieke tegenstanders. Een campagnemedewerker van Forum zou het kanaal beheren. Dat meldt NRC, die van Forums "digitale knokploegen" spreekt.
In de Telegramgroep werd volgens de krant zelden of nooit opgetreden tegen bedreigingen. Zo kon er zonder ingrijpen door een gebruiker geopperd worden om Ernst Kuiper, die imiddels minister is, te "lynchen".
In chatkanaal ‘FvD geluiden’ werden ook meermaals adressen gedeeld van politieke tegenstanders van Forum. Ondanks dat het kanaal eerder stelde: 'Adressen van politici delen wordt in deze groep gestraft met een ban!'
Er zouden zo’n achtduizend mensen meeschrijven en lezen, waaronder het account Onrecht TV waar de deze week veroordeelde Max van den B. deel van was. De 'fakkeldrager' werd deze week veroordeeld vanwege bedreigingen aan het adres van Sigrid Kaag.
Forum zegt dat de beheerder van de groep, Abdullah Alkasid, geen ‘partijcoördinator is', alhoewel hij dat zelf beweerde tegen NRC. Hij zou een 'vrijwilliger' zijn. In een witte Forumjas was hij regelmatig te zien bij campagnebijeenkomsten van de zogenaamde 'vrijheidscaravaan'.
Beheerder Alkasid was zelf niet vies van geweldsverheerlijking. In november vorig jaar deelde hij een filmpje van Italiaanse demonstranten die een politiebus omver proberen te duwen. "Geweldig," schreef hij daarover, met een emo van een spierbal erachter. Ook plaatste hij een foto van een lachende D66-er Sjoerd Sjoerdsma - binnen FvD niet bepaald geliefd - en schrijft erbij: "Lach maar zolang het nog kan. In het tribunaal zal dat niet het geval zijn. Nooit meer!"
De onthullingen zwellen opnieuw de discussie aan over de vraag in welke mate de politiek en retoriek van Forum voor Democratie invloed heeft op daadwerkelijke bedreigingen jegens politieke tegenstanders, zelfs richting oud-partijgenoten zoals Annabel Nanninga (JA21). En wat die invloed is op een steeds onveiliger gevoel dat veel Kamerleden en bewindspersonen hebben. Bovendien rijst de vraag of de partij van Baudet zich voldoende inspant om een cultuur van intimidatie en terreur tegen te gaan.
Hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels stelt op NU.nl zich zorgen te maken over radicaliserende complotdenkers. In 2020 steeg het aantal bedreigingszaken tegen politici dat voor de rechter kwam van 15 naar 43. "Ik zie een glijdende schaal."
Daarnaast zijn er video's van Alkasid actief op campagnebijeenkomsten - zo stond hij in januari nog op het FvD-podium in Amsterdam. 2. Andere FvD-functionarissen chatten ook mee. 3. Onjuist dat hij 'al maanden' niet meer actief was als beheerder: hij was deze week nog actief.2/2
— Andreas Kouwenhoven (@AMKouwenhoven) January 22, 2022
Volgens de FvD is de Telegramgroep niet aan de partij gelieerd en zou de groep losstaan van de partij. Er zou in 2018 zijn afgesproken met de groep dat die groep niet het logo van de partij zou voeren, wat niet gebeurd is. De partij neemt afstand van de dreigende berichten en stelt in een verklaring dat dergelijke groepen die zich voordoen als 'FVD groep' de partij schaden.