Volt schorst Kamerlid Nilüfer Gündogan na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Volt heeft zondag Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan geschorst. Dat laat de politieke partij zelf weten door middel van een persbericht. Er zijn de afgelopen weken meerdere meldingen over haar binnengekomen die volgens de partij wijzen op grensoverschrijdend gedrag. Wat dit precies inhoudt wordt niet bekend gemaakt.
De partij volstaat met een korte mededeling waarin men zegt dat Gündogan voorlopig geschorst is vanwege de meldingen die afgelopen weken binnenkwamen. ‘De partij heeft naar aanleiding van deze meldingen een extern integriteitsbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar deze meldingen. Volt heeft nu besloten om het Kamerlid per direct te schorsen als lid van de Voltfractie. Dit om voor betrokkenen een veilige omgeving te creëren voor het vervolg van het onderzoek en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden.’
‘Volt onthoudt zich van verdere inhoudelijke mededelingen totdat het onderzoek is afgerond’.
Gündogan kwam vorig jaar in de Kamer terecht toen de nieuwe partij met maar liefst drie zetels gekozen werd. Ze stond op de tweede plaats van de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Laurens Dassen.
Gündogan profileert zich vooral door haar strijd vóór Europa en tegen partijen als FVD en PVV waar ze regelmatig fel tegen van leer trok. Zo schreeuwde ze laatst nog door de debatzaal heen dat FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren een “complotmarmot is die schijt heeft aan de Grondwet.” Ook noemde ze Geert Wilders onder meer een ‘gore racist’ en ‘smerige haatzaaier’. Toch was het juist Gündogan die recent nog stelde dat het eens klaar moet zijn met de ontsporing van het publieke debat, onder meer door de doodsbedreigingen die ze kreeg.
Aan de Volkskrant vertelde GündoÄŸan gisteravond dat ze niet begrijpt wat ze verkeerd heeft gedaan. "Ik weet niks en mag blijkbaar niks weten. Ik heb geen idee waar dit over gaat", zei ze tegen de krant.
Als GündoÄŸan wil kan in de Tweede Kamer wel gewoon haar werk blijven doen. Een partij kan iemand schorsen als lid van de partij, maar niet iemand als gekozen volksvertegenwoordiger haar eigen zetel ontnemen, of haar daar vanaf houden.