Fuseren? Als het aan Benide ligt, liever niet

Interviews8 juni 20227 minuten Lars Doorten

In een poging van links om tot intensievere samenwerking te komen, pleiten de partijtoppen van de Partij van de Arbeid en GroenLinks voor een fusie van de fracties van de Eerste Kamer. Maar blijft het daarbij? Zijn er ideeën voor een algehele fusie? Kan je überhaupt wel één fractie hebben in de Eerste Kamer en tegelijkertijd twee verschillende fracties hebben in de Tweede Kamer? En wat vinden kritische leden van deze fusie?

Lees ook

Toeslagenmoeder Agnes Plaatje over VVD-actie: “Het was minachting”

In het kader van ‘buiten je bubbel’ sprak ik met GroenLinks-lid Benide Bolumba (Bennie). Deze progressieve student Creative Business is tegen de fusering van de Eerste Kamerfracties en geeft in dit interview zijn kritische mening over de fusieplannen.

Wie ben je, wat studeer je en hoe ben je actief binnen GroenLinks?
"Ik ben Benide Bolumba, twintig jaar oud. Vrienden kennen mij als Bennie. Ik studeer momenteel Creative Business en ik ben nu actief bij GroenLinks sinds een halfjaar en ik ben nu anderhalf jaar lid. Sinds kort help ik hier en daar mee bij de GroenLinks-fractie in mijn gemeente. Ik ben bezig om een jongerenafdeling op te richten voor Drenthe en voor de rest was ik bij de afgelopen verkiezingen erg actief in het campagneteam."

Kan je ons iets meer vertellen over de aanstaande fusie?
"Het ding is, zoals ik het zie, de partijtop wil heel graag een fusie. Want zoals je ziet staat GroenLinks er in de peilingen weer een stuk beter voor (12-14 zetels), dat is voor GroenLinks echt best wel goed. Het is vaak zo: als het bij GroenLinks goed gaat wil de PvdA fuseren en als de PvdA goed gaat hoor je vaak geluiden uit het GroenLinks-kamp over fuseren. Het gaat nu om de fracties van de Eerste Kamer. Als je daarop inzet, is dat eigenlijk al de eerste stap richting een onomkeerbare fusie. Je kan niet in de Eerste Kamer een gezamenlijke partij zijn en in de Tweede Kamer niet. Verdere stappen zullen dan gezet worden. De partijtop framet het als een ‘’hechtere samenwerking’’, maar dat is niet hoe het zit’’.

Nou weet ik van jou dat je tegen deze fusie bent, kan je mij misschien uitleggen waarom?
"Nou er zijn wel meerdere redenen, maar eigenlijk heeft GroenLinks de PvdA helemaal niet nodig om een groene en linkse partij te zijn. Op de punten waarop we het eens zijn, moeten we zeker met de PvdA samenwerken. Alleen ik zie ook een probleem om met een partij in zee te gaan die onder andere het boerkaverbod steunde. Daarnaast steunt de PvdA het CETA-verdrag, wat goed is voor multinationals, maar slecht voor het milieu en klimaat. Het is goed dat de PvdA er is en we hebben de sociaaldemocraten nodig op links, maar als je kijkt naar de basis van de twee partijen, hebben ze gewoon hele verschillende geluiden.’’

Kan je mij uitleggen wat volgens jou de voornaamste verschillen tussen de PvdA en GroenLinks zijn?
"Nou ja, zoals ik al zei bijvoorbeeld: Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat we zouden willen samenwerken met een partij die het boerkaverbod steunt. Daar kan ik met mijn hoofd gewoon niet bij. Daarnaast probeert de PvdA dingen te verbeteren binnen het kapitalistische systeem en GroenLinks probeert dat hele systeem op zichzelf te veranderen. Dat maakt dat er geregeld andere visies zijn op bepaalde dingen."

Wat vind je ervan dat GroenLinks de fusie voorlegt aan de leden via een ledenreferendum?
"Het feit dat ze al iets van een referendum doen, daar ben ik al tevreden mee. De interne partijdemocratie kan veel beter, dus eigenlijk is dat heel wat. Waar ik problemen mee heb is dat dit best wel kort dag voorgelegd wordt. Dingen als een fusie zijn zo groot en fundamenteel dat je dat op een congres wil beslissen. Nou hebben wij de pech dat ons congres in februari was en de partij gaat waarschijnlijk geen extra congres uitschrijven. Uiteindelijk hebben ze nu dus drie bijeenkomsten gehouden in Arnhem, Rotterdam en laatst in Groningen. Daar ging Jesse Klaver vragen beantwoorden over hoe hij die linkse samenwerking voor zich zag. Ik ben blij dat het aan de leden wordt voorgelegd, maar dat gezegd hebbende, had ik dit veel liever op een congres gezien.’’

Wat zouden eventuele voordelen van de fusie kunnen zijn?
"Op het moment dat alles helemaal volgens plan gaat, dus stel dat GroenLinks het goed doet en PvdA het ook goed doet. Als dat zo is, dan heb je wel een heel sterk links blok. En dan zou het kabinet in de Eerste Kamer over links moeten. Je weet bijvoorbeeld dat JA21 een grote fractie heeft in de Eerste Kamer. Óf je gaat over rechts en vraagt JA21 of ze mee willen doen (of twee andere partijen die er heil in zien) óf je gaat over links. In de Eerste Kamer is links daarom best wel sterk. Mocht alles goed gaan, dan zou het best wat mooie dingen kunnen opleveren. Het ding is alleen dat ik dat niet zie gebeuren."

Wat zijn volgens jou de nadelen van de fusie?
"Je hebt nu van die mensen, vooral van de PvdA, die zeggen: "GroenLinks verschilt helemaal niet zoveel van de PvdA". En dat is het probleem. We zijn wat meer links liberaal geworden en dat zou niet zo moeten zijn. GroenLinks zou in mijn ogen nog veel groener, veel linkser en veel progressiever moeten zijn dan dat het nu is. Het grote probleem van een fusie is denk ik ook dat de idealen van GroenLinks daarbij best wel verwateren. Het wordt dan in plaats van knalgroen en fel rood, veel minder groen en rood. Daarmee verliezen we uiteindelijk allemaal. Het grootste nadeel is dus vooral dat GroenLinks minder groen en minder links wordt. En daar ben ik geen lid voor geworden."

Maar je ziet toch ook dat links in de peilingen niet zo goed gaat? Is het dan juist niet tijd voor een betere samenwerking? Samen sta je sterker!
"Op punten waar we het eens zijn, vind ik het goed dat we intensief gaan samenwerken. Al moeten we niet onze kameraden van de Partij voor de Dieren en BIJ1 vergeten. Maar, zoals Huub Bellemakers op Twitter een keer zei: 'Goede vrienden hoeven niet te trouwen'. Er is eigenlijk niet echt een goede reden om een fusiepartij te worden, omdat je ook niet kan garanderen dat de partij dan even populair blijft. Al dat fusie-geneuzel kost ook tijd en energie die we ook kunnen steken in het oplossen van problemen."

Wat denk je dat het grootste gevolg is van de fusie?
"Ik heb wel het gevoel dat er voor gestemd gaat worden. Het grootste gevolg... dat moeten we nog maar zien. Stel je voor dat het een groot succes is, prima, heel erg tof! Maar ik heb niet het gevoel dat het dat grote succes gaat worden wat ons wordt voorgehouden. Jesse Klaver zei in Groningen: "Alles is mogelijk en we moeten dingen proberen". Maar stel nou dat achteraf blijkt dat het toch niet zo leuk, fijn en goed is, ben ik bang dat je best veel ontevreden leden krijgt."

Wat zou er op rechts kunnen gebeuren, als de fusie doorgaat?
"Ik denk niet persé dat er veel mensen zullen overstappen naar rechts. Ik denk dat er misschien een handjevol zullen zijn die dat gaan doen. Maar ik denk dat de meeste mensen dan zouden overstappen naar BIJ1, de SP of de Partij voor de Dieren, als ze weggaan. We moeten uiteindelijk ook nog maar zien hoeveel mensen er weggaan. Misschien zit ik er naast en gaat er slechts een klein aantal leden weg. Ik denk niet echt dat rechts hier van gaat groeien, maar ik denk wel dat er dan geen stabiel en sterk links zal zijn om tegen rechts op te treden."

Wat ga jij de komende dagen nog doen om mede-GroenLinksers te overtuigen om tegen te stemmen?
"Ik probeer gewoon op mijn sociale media het debat aan te gaan met mensen. Ik probeer mensen in mijn directe omgeving zoals DWARS’ers (jeugd-afdeling GroenLinks, red.) proberen te overtuigen. Ik ga zo hard mogelijk campagne voeren om mensen die nog moeten stemmen te overtuigen om die fusie niet te doen."

Stel dat deze fusie er komt, wat zou je dan doen met je lidmaatschap?
"Goeie vraag. Als het alleen bij een fusie in de Eerste Kamer blijft en Klaver zich aan zijn woord houdt, dan denk ik dat ik onder voorbehoud blijf. Dat gezegd hebbende, mijn hand is boven de knop. Ik ga dan wel twijfelen. Ik ben niet bang voor kritiek vanuit de partij op mijn standpunt. Er zijn wel meer mensen zoals ik, ook mensen mensen met een politieke functie, die er ongeveer zo instaan als ik. Zolang de strijd nog niet gestreden is, wil ik ook niet weggaan. Als de standpunten van GroenLinks bij een volledige fusie echt zo erg verwateren als ik denk dat ze dat gaan doen, dan ga ik wel iets anders doen."

Heb je nog een boodschap voor je mede GroenLinksers?
"Doe het niet. Zorg gewoon dat GroenLinks een eigen geluid heeft, want dat hebben we wel. We hebben heel veel problemen die we moeten oplossen. En dat gaat niet lukken als we intern blijven navelstaren over een fusie. Klimaat is enorm belangrijk. Wonen is enorm belangrijk. Mensen die niet eerlijk betaald worden voor hun werk moet ook niet kunnen. Je hebt nog tot 10 juni, dus stem de komende dagen tegen de fusie als je dat nog kan!"

Meerartikelen

Nieuws

Gemeenten en burgemeesters uiten forse kritiek op nieuwe coronawet

De nieuwe, permanente coronawet valt niet in goede aarde bij diverse gemeenten en burgemeesters. Zij hebben tegenover Trouw hun bezwaren geuit over de nieuwe wet.  Met de nieuwe coronawet krijgt de landelijke overheid nieuwe, verregaande bevoegdheden

Nieuws

Henk Otten: 'ChristenUnie stort Nederland in de armoede!'

Volgens Eerste Kamerlid Henk Otten lopen niet alleen de ministers Sigrid Kaag en Mark Rutte achter de feiten aan. Ook minister Carola Schouten is niet goed op de hoogte van de diverse opties om Nederlanders financieel te steunen. Nederland kampt de l

Nieuws

Orbán: "Zonder gesprekken tussen VS en Rusland zal er nooit vrede komen in Oekraïne"

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán is het van groot belang dat Rusland en de Verenigde Staten met elkaar om tafel gaan zitten. Zonder vredesonderhandelingen tussen de twee grootmachten zal er nooit vrede komen in Oekraïne, meent de Hongaarse p

Nieuws

Wierd Duk gaat aangifte doen tegen Arnon Grunberg

Telegraaf-verslaggever Wierd Duk heeft bekend gemaakt aangifte te gaan doen tegen de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg. Arnon Grunberg vond het nodig om op Twitter Wierd Duk en zijn aanhangers te betichten van antisemitisme. 'Waar Wierd Duk en zij

Nieuws

Eerste kinderen van toeslagenaffaire herenigd met hun ouders

Twee kinderen van toeslagenouders zijn weer terug naar huis gegaan, dat meldt de Volkskrant. Onder begeleiding van een speciaal team zijn teruggekeerd bij hun ouders. Spoedig zullen er meer kinderen volgen. De Tweede Kamer had voor de hereniging een

Nieuws

Hakenkruisvlag opgehangen in Stroe. Boeren: "Hier hebben wij absoluut niets mee te maken"

In de nacht van zaterdag op zondag hing er ineens een hakenkruisvlag op een viaduct bij Stroe, daarnaast waren er diverse autobanden in de fik gestoken. De grote vraag is wie verantwoordelijk is voor de actie. Boeren ontkennen stellig iets met de act

Nieuws

Wilders na grote vechtpartij Ter Apel: 'Geweld en asiel ellende in heel Nederland'

Tientallen mensen zijn zaterdagmiddag betrokken geraakt bij een grootse vechtpartij voor het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens Wilders is het 'dankzij Kaag en Rutte' dat dit soort geweldsescalaties plaatsvinden in Nederland. Zaterda

Nieuws

Jan Roos van Twitter gegooid

Twitter heeft zaterdag het account van Jan Roos verwijderd van het medium. Volgens Roos is het niet precies duidelijk wat de exacte reden is, maar hij vermoedt dat een twitterbericht over homo's de oorzaak is.   'Ik wens iedereen die gaat homo’s kijk

Opinie

Opinie

Maatschappelijk werk door Politieke Jongeren Organisaties

Op dinsdag 2 augustus was ik aanwezig bij de SGPJ zomertour. De SGPJ stond drie dagen op een familiepark in Diffelen met een tent. Op de dag dat ik aanwezig was, hadden ze een vol programma. Wat we die dag deden? We hielpen het animatieteam met haar

Opinie

Méér geld voor zorg lost niets op

In zijn column ‘wij als rechts-liberalen zouden zorg iets meer als een kerntaak van de overheid moeten gaan zien’ betoogt Lars Doorten om de (ziekenhuis)zorg verder op te schalen. Niemand zal ontkennen dat bureaucratisering in combinatie met forse be

Opinie

Volkse revolte is nooit ver weg

HILVERSUM – Deze week op Twitter: ”Als een democratie op sterven na dood is, omdat de burgers stelselmatig buiten spel staan, wat rest ons dan nog? Geweldloos verzet wordt niet beantwoord door de machthebbers. Geen referenda mbt #stikstofklimaat #eu

Opinie

Wie rechts wordt, maakt een ontvoogdingsproces door

Het politieke adagium luidt: “Wie als jongere niet links is geweest, heeft geen hart. Wie als oudere niet rechts is geworden, heeft geen verstand.” Wanneer een gezegde zo vaak wordt herhaald, moet hierin wel kern van waarheid schuilen. Waardoor komt

Opinie

We hebben als volk niets geleerd van de moord op Pim Fortuyn

Op donderdag 28 juli 2022 kon heel Nederland in alle kranten lezen dat BBB-voorvrouw Caroline van der Plas al haar mediaoptredens had afgezegd, in verband met bedreigingen jegens haar persoon. Wat kan ik zeggen? Teleurgesteld, maar wederom niet verba

Opinie

Wij als rechts-liberalen zouden zorg iets meer als een kerntaak van de overheid moeten gaan zien

Het liberalisme. De prachtige ideologie van de vrijheid. De politieke stroming die in 1848 onze Grondwet bedacht. De politieke stroming die de burger wijst op haar eigen verantwoordelijkheid, maar kerntaken als defensie, politie en het handhaven van

Leesmeeropinie

Interviews

Interviews

Het belang van het bezoeken van politieke zaaltjes

De 45-jarige verslaggever, docent en onderzoeker Chris Aalberts bezoekt regelmatig bijeenkomsten van politieke partijen. Tijdens het bezoek doet hij live verslag op zijn Twitteraccount @chrisiserbij en na afloop schrijft hij een verslag op zijn websi

Interviews

Achter de schermen bij de BoerBurgerBeweging met Alexander Hendriks

Hoe gaat het achter de schermen bij de BoerBurgerBeweging? Ondertussen kent iedereen Caroline van der Plas, maar hoe gaat het achter de schermen? We spraken de 26-jarige Alexander Hendriks over zijn ervaringen als beleidsmedewerker van de BBB-fractie

Interviews

De politicus met de drang naar vrijheid: Wybren van Haga

Den Haag – In de afgelopen vijf jaar is er flink wat veranderd in de politieke carrière van Wybren van Haga. Op 31 oktober 2017 werd hij verkozen als Tweede Kamerlid voor de VVD, de partij die hem nog geen twee jaar later eruit gooide. Hij ging door

Interviews

Toeslagenmoeder Agnes Plaatje over VVD-actie: “Het was minachting”

Vorige week donderdag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de uithuisplaatsingen van kinderen van ouders uit de toeslagenaffaire. Daarbij liepen de emoties soms hoog op. Tijdens de bijdrage van de VVD liepen toeslagenouders weg van de publiek

Interviews

Olaf Ephraim: "BVNL heeft argwaan aan een grote overheid"

DEN HAAG – De Tweede Kamer kent ondertussen alweer 20 fracties,  waarvan de helft nog niet veel langer bestaat dan vijf jaar. Wij spraken Olaf Ephraim, de penningmeester, Tweede Kamerlid medeoprichter van BVNL (in de Tweede Kamer bekend als Groep Van

Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Peiling: eventuele 'Lijst Omtzigt' zou grote concurrent zijn voor BBB

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft zijn respondenten de vraag voorgelegd hoe zij zouden stemmen als Pieter Omtzigt met een eigen partij zou meedoen. De fictieve partij Lijst Omtzigt zou in een klap de grootste partij van het land zijn. Daarnaast zou

Nieuws

Van der Plas over stikstofoverleg tussen boeren en kabinet: "Ze worden gewoon voor het lapje gehouden"

Boerenactiegroepen zijn te spreken over het stikstofgesprek met het kabinet van vrijdag. LTO Nederland ging namens acht boerenactiegroepen het gesprek aan met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en het kabinet. Echter bleek al snel tijdens het gesprek d

Nieuws

Woning Leefbaar Rotterdam-wethouder beklad

De woning van de Rotterdamse wethouder en locoburgemeester Robert Simons is dit weekend beklad door onbekenden. Onder meer de tag 'RJK', de jongere beweging van de harde kern van Feyenoord, was meermaals op de muur van de woning gespoten.  Het is nog

Nieuws

Boerenactievoerders aanwezig bij Canal Parade: "We staan in het alfabet van LGBTQ, de B staat voor boeren"

In Amsterdam is zaterdag de zogeheten Canal Parade, een botenparade van zo'n 80 boten door de Amsterdamse wateren, van start gegaan. Het thema van dit jaar is 'My Gender, My Pride', maar dat is niet het enige thema wat dit jaar in de schijnwerpers st

Nieuws

Republikeinse gouverneurs sturen bussen met asielzoekers naar New York en Washington: "Dit is jullie probleem"

De Republikeinse gouverneurs van Texas en Arizona, Greb Abbott en Doug Ducey, sturen al enige tijd bussen vol met migranten richting Washington en New York. De Republikeinse bestuurders doen dit omdat deze migranten enerzijds niet in de conservatieve

Nieuws

Stikstofonderhandelingen stuk gelopen, boeren dreigen met acties: "Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren"

Boerenactiegroepen zijn niet bepaald te spreken over het stikstofgesprek met Johan Remkes van vrijdag. LTO Nederland ging namens acht boerenactiegroepen het gesprek aan met stikstofbemiddelaar Remkes. Echter bleek al snel tijdens het gesprek dat de s

Nieuws

LTO Nederland hekelt berichtgeving woordvoerder Remkes: 'Tekenend voor optreden van overheid afgelopen tijd'

De boerenbelangenorganisatie LTO is vrijdag namens diverse belangenorganisaties in gesprek gegaan met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Na gesprekken met maar liefst acht boerenbelangenorganisaties zal LTO met een "gezamenlijke boodschap" proberen he

Nieuws

Energiebedrijven luiden noodklok: klanten betalen maandelijks te laag bedrag, mogelijke financiële strop dreigt

Nederlandse energiebedrijven maken zich grote zorgen over de komende jaarafrekening voor hun klanten. Veel mensen betalen namelijk maandelijks een te laag bedrag, waardoor zij mogelijk aan het einde van dit jaar tot duizenden euro's moeten terugbetal

Nieuws

Orbán: "Het stoppen van illegale immigratie is cruciaal om je land te beschermen"

De Hongaarse premier Viktor Orbán was donderdagavond te gast bij een CPAC-evenement in de Amerikaanse staat Texas. Tijdens zijn toespraak over de staat van het Westen sprak de Hongaarse regeringsleider over het belang van een streng migratiebeleid. T

Nieuws

Provincie Zuid-Holland bedreigd na weghalen omgekeerde vlaggen

De provincie Zuid-Holland heeft meerdere aangiftes gedaan nadat er bedreigingen zijn binnengekomen. De bedreigingen stroomden binnen nadat bekend werd gemaakt dat de provincie omgekeerde Nederlandse vlaggen langs wegen weghaalt.  "Ik wil er zo weinig

Nieuws

Wilders over boerenonderhandeling met kabinet: 'Rutte is een onbetrouwbare leugenaar'

De boerenbelangenorganisatie LTO gaat vrijdag namens diverse belangenorganisaties een boodschap overbrengen aan het kabinet. Na gesprekken met maar liefst acht boerenbelangenorganisaties zal LTO met een "gezamenlijke boodschap" proberen het kabinet t

Nieuws

VVD'er wil regeringstoestel gebruiken om Amerikaanse veteranen naar Nederland te halen

Vanwege de aanhoudende chaos op Schiphol is het niet mogelijk voor een groep Amerikaanse veteranen om aanwezig te zijn bij de herdenkingen rondom operatie Market Garden. Als het aan VVD-Kamerlid Peter Valstar ligt wordt er een speciaal regeringstoest