De nieuwe transgenderwet is ingrijpend, maar het maatschappelijke debat erover blijft uit. Stichting Gendertwijfel is daarom een mediacampagne begonnen. De stichting wil dat er meer aandacht komt voor de nieuwe wet. Daarom zullen er door heel het land posters komen te hangen met de test: "De nieuwe transgenderwet raakt iedereen!"
De tekst onderstreept de kritiek van Gendertwijfel. De doelgroep zelf is erg kwetsbaar, en wordt zo slachtoffer van een slecht doordacht beleid. Maar dat niet alleen. Gevaren ontstaan in allerlei hoeken in de samenleving, zo schrijft de stichting een persverklaring: "Vrouwen zien hun privacy en veiligheid in het geding, (medische) wetenschappers uiten fundamentele kritiek, en mensen die de democratische rechtsstaat ter harte gaat zien een serieuze bedreiging voor de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van meningsuiting."
Campagnebetrokkene Jan Kuitenbrouwer is bang dat de nieuwe transgenderwet een aanzuigende werking zal hebben. "Dit jaar, in 2022, hebben zich 8000 meisjes aangemeld bij genderklinieken in Nederland. Tien jaar geleden, in 2012, waren dit er veertig. Dat is een vertweehonderdvoudiging," meent Jan Kuitenbrouwer in het NPO Radio1-programma Dit is de dag. Dit kan ertoe leiden dat jongeren later spijt kunnen krijgen van hun transitie. De explosieve groei zou een bewijs ervan zijn dat er zelfs een 'sociale economie' ontstaat.
"Er is via het internet en de sociale media een soort sociale besmetting gaande. En dat is helemaal niet erg op zichzelf, maar het is wel erg als je vervolgens op basis van zo'n hype de wet gaat veranderen." Kuitenbrouwer vreest een hellend vlak, waarbij er uiteindelijk geen diagnose in de genderzorg meer nodig zal zijn voor een behandeling. Voor het eerst in de geschiedenis van de geneeskunde zal er dan een behandeling dan plaatsvinden op basis van zelfdiagnose, in plaats van door een arts. 'Levensgevaarlijk', noemt Kuitenbrouwer deze vrees.
Naast de postercampagne is stichting Gendertwijfel ook een manifest gestart op hun website. Politici wordt hierin opgeroepen om de nieuwe transgenderwet niet te steunen.