Ralf Dekker (FVD) blikt terug op Kamerdebuut: “Veel politici debatteren voor de bühne”
Ralf Dekker, voorzitter van het Renaissance Instituut en Statenlid namens FVD in Noord-Holland, vervangt sinds 23 augustus jongstleden Simone Kerseboom als Tweede Kamerlid. Kerseboom is met zwangerschapsverlof gegaan. In gesprek met NieuwRechts blikt Dekker terug op zijn ‘debuut’ in de Tweede Kamer.
Op dinsdag 23 augustus werd Dekker geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Diezelfde dag nog hield de Forum-politicus zijn maidenspeech. Naar goed gebruik is het de gewoonte dat andere Kamerleden en leden van het kabinet na de maidenspeech hun felicitaties overbrengen. Echter deden diverse politici dit niet. Onder meer BBB-voorvrouw Caroline van der Plas sprak hier schande van. In gesprek met de NieuwRechts blikt Dekker terug op dit moment.
“Inmiddels kan ik wel zeggen dat de gang van zaken een beetje is opgeblazen. Ik werd die ochtend beëdigd samen met twee anderen als tijdelijk Kamerlid. Na de beëdiging komt iedereen traditiegetrouw, dus alle Kamerleden want er is nog geen regeringsvertegenwoordiging aanwezig, je feliciteren. Toen heeft ook echt iedereen, die tenminste aanwezig was, mij gefeliciteerd.”
“Later op de dag heb ik vervolgens ook nog mijn maidenspeech gehouden. Dat is eigenlijk nogal bijzonder. Het is ongebruikelijk om je maidenspeech te houden op dezelfde dag dat je wordt beëdigd. Toen moest iedereen weer langskomen om mij een hand te geven, want dat is traditie. Maar het overgrote deel van de Tweede Kamer hád mij natuurlijk al een hand gegeven. Waardoor niet iedereen dit even enthousiast deed. Een deel van de regering was er echter ditmaal ook bij, maar alleen minister Hoekstra gaf mij een hand. Rutte en Van Gennip zwaaiden een beetje van een afstand.”
“Op dat moment viel me dat overigens niet echt op, aangezien ik wel anderen een hand gaf. Toen Caroline van der Plas hier echter een zwaar punt van maakte, wat ik overigens heel aardig van haar vind, toen werd dat plotseling een hype. Maar ik heb de gebeurtenissen op dat moment zelf niet als beledigend opgevat.”
U debuteert als Kamerlid in een roerige tijd. Wat is u zoal opgevallen?
“Mijn Kamerperiode begon natuurlijk met het debat over minister Hoekstra en zijn uitspraken. Maar na dat debat ging het reces weer verder. In feite had ik dus één dag Kamer en toen weer een week reces. Vanaf begin september maakte ik pas het echte Kamergebeuren mee.”
“Mijn fractiegenoten vonden het zinvol als ik meteen in het diepe ging. Dus heb ik direct verschillende debatten gevoerd, regeling van werkzaamheden gedaan en een debat aangevraagd, geïnterrumpeerd, om op die manier met het parlementaire werk kennis te maken. Ik moet zeggen dat ik al snel het gevoel kreeg dat als het gaat om zaken waar de coalitiepartijen elkaar stevig de hand vasthouden, je als oppositie weinig kunt doen. Je kunt natuurlijk wat lawaai maken, je kunt wat vragen stellen, maar uiteindelijk hoeft de coalitie hier zich niks van aan te trekken, en dat doet ze meestal ook niet.”
“Maar het is uiteindelijk wel een bijzondere ervaring. Al komt veel ervan neer op theater.”
Uw fractievoorzitter Thierry Baudet heeft dat in het verleden ook wel eens aangekaart.
“Dat wist ik natuurlijk ook, maar als je ertussen zit is het toch weer anders. Dan denk je: ja, mensen doen dit toch echt heel serieus, alsof het hier werkelijk om iets gaat, maar de praktijk wijst keer op keer uit dat dát meestal niet het geval is. Het zijn dus vaak gespeelde verontwaardiging en gespeelde emoties op allerlei fronten.”
“Overigens vertelde Wybren van Haga mij dat ze de airco hebben uitgezet om energie te besparen, waardoor er bij hoge buitentemperaturen een benauwde en plakkerige sfeer hangt. Het is niet helemaal ideaal. Verder zit je natuurlijk braaf in het bankje want er zijn best veel partijen die een voor een hun spreektijd volpraten en een beetje interrumperen. Dus ja, je moet wel een beetje lol hebben in de toneelvereniging, het is niet echt mijn liefhebberij. Maar het is in deze fase nog wel onderhoudend voor mij, want het is allemaal nieuw.”
Hoe is de sfeer in de Tweede Kamer onderling? Als de debatten in volle gang zijn gaat het er vaak hard aan toe.
“Ik had mij een sfeer voorgesteld die veel vijandiger zou zijn. Die is er veel minder dan ik dacht. Ook als de camera uitstaat, maar zelfs als die aanstaat is dat nog wel te overzien. Dus dat is, in zekere zin, wel een meevaller. Ik ben zelf niet het type dat de confrontatie of provocatie opzoekt. Mijn denkbeelden zijn vaak tegengesteld aan de mainstream, radicaal in zekere zin, maar die uit ik op een rustigere manier. Dat is misschien wel een stijlverschil met mijn fractiegenoten. Ik ben natuurlijk ook van een andere generatie. Inhoudelijk zitten we allemaal wel op hetzelfde spoor. Het is al met al een leuke mix.”
“Ik denk dat andere Kamerleden niet goed weten wat zij met mij aan moeten. Aan de ene kant ben ik weer zo’n man van Forum voor Democratie, een bedreiging voor de politieke stabiliteit. Anderzijds heb ik een stijl die niet per se bedreigend is, eerder verbindend. Dat is een combinatie die ze nog niet hebben gezien in Den Haag. Ik merk daarom wel een afwachtende houding in de Kamer, zo van: ‘wat is dat nou voor een snuiter?’ Dat is wel grappig om te zien, want het werkt een beetje ontregelend.”
Ralf Dekker zal de komende maanden de portefeuilles van Simone Kerseboom gaan waarnemen. Daarnaast zal hij zijn Forum-collega’s bijstaan, onder andere in de financiële portefeuille. Dekker heeft namelijk zelf een achtergrond in de financiële wereld: jarenlang heeft Dekker voor Rabobank gewerkt waar hij zelfs in 2013 op de hoogste plek kwam als lid van de raad van bestuur.