Op dit moment heeft de gemeente het recht om maximaal 25 procent van de huur- en koopwoningen aan geselecteerde groepen toe te wijzen, echter wil minister De Jonge dit percentage verdubbelen. Maar de VVD lijkt niet akkoord te gaan met dit plan.
"Het grijpt in op de vrijheid bij de verkoop van jouw koopwoning. Dat is een brug te ver. Laten we het houden bij voorrang op huur en nieuwbouw koop en focus overheidsingrijpen op de woningmarkt om meer en sneller te bouwen. Dat helpt pas echt", stelt VVD-Kamerlid Peter de Groot.
Problemen De Jonge stapelen zich op
Het ministerschap van De Jonge loopt tot op heden stroef. Aan het begin van dit jaar moest de minister, vlak na de installatie van het nieuwe kabinet, al enkele ambities naar beneden bij stellen. Daarnaast blijkt dat ook andere plannen niet helemaal soepel verlopen.
De minister heeft de Eerste Kamer dit jaar verkeerd ingelicht over de Omgevingswet. Op 6 mei zei De Jonge dat alles 'volgens planning verliep', echter wisten zijn ambtenaren en betrokken softwareleveranciers toen al dat de zaakjes helemaal niet op orde waren.
Per 1 januari 2023 wil een meerderheid van de Eerste Kamer dat de nieuwe Omgevingswet van kracht gaat. Echter zal dit pas mogelijk zijn als de laatste ICT-zaken goed zijn afgestemd. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) moet dit allemaal gaan regelen en volgens De Jonge loopt alles op rolletjes.
Maar dit blijkt helemaal niet te kloppen en dus heeft de CDA-minister de Eerste Kamer verkeerd ingelicht in een Kamerbrief.
‘Die brief is op een aantal punten zo naast de waarheid dat ik dit wel een beetje stuitend vind dat er wordt gezegd, we informeren hier goed, want dat is natuurlijk niet zo. Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo', schrijft een softwareleverancier over de brief van De Jonge.
Tegenover Binnenlands Bestuur hebben meerdere ambtenaren en leveranciers anoniem hun verhaal gedaan. Volgens een ambtenaar is het werk van De Jonge broddelwerk dat te haastig in elkaar is gezet om maar aan de opleveringsdatum te voldoen.
'Volgens mij […] heb ik net gezegd dat dat klopt wat jij constateert. Dat er nog een brief komt en dat ik in elk geval ga proberen dat recht te zetten. De vorige keer was het haastwerk en dan denk ik, het wordt nu ook haastwerk, we hebben van de vorige keer geleerd dat we de coördinatie dus echt nog strakker moeten trekken omdat er anders gewoon dingen in de tekst staan die niet met elkaar matchen, dat klopt.’, schreef een ambtenaar in intern mailverkeer dat in handen is van Binnenlands Bestuur.
Begin juli stemde de Eerste Kamer onder voorwaarden in met de invoering van de Omgevingswet. Echter was niemand in de senaat ervan op de hoogte dat de DSO nog helemaal niet op rolletjes loopt. In oktober komt er nog een toetsing over de staat van de wet, waarna de Eerste Kamer met een definitief besluit komt.