Heerma opperde dit plan afgelopen zondag bij WNL. Volgens de CDA'er kaartte minister Yesilgöz een goed punt aan tijdens de HJ Schoo-lezing, maar moet nu ook met een oplossing komen om bedreigingen binnen de samenleving aan te pakken.
“Het vrije woord heeft een rol in de democratie, maar de vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt. Alleen weerwoord geven is op een gegeven moment niet meer voldoende.”
Heerma wil daarom het reglement van orde aanpassen in de Tweede Kamer. Politici die hondenfluitjes - met een 'hondenfluitje' wordt een signaal bedoeld richting extreemrechtse kiezers - gebruiken of intimideren moet het woord worden ontnomen.
Dit omdat bovenstaande acties "er direct toe kan leiden dat mensen zoals wetenschappers en journalisten bedreigd en geïntimideerd worden", aldus de CDA'er.
Als voorbeeld haalt Heerma FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren aan die een hondenfluitje zou hebben gebruikt tijdens een Kamerrede. Tijdens zijn rede bekritiseerde hij journaliste Nikki Sterkenburg, die onderzoek had gedaan naar extreem-rechts in Nederland.
Aanvallen op wetenschappers of journalisten "smoren het politieke debat door gebruikmaking van het feit dat het vrije woord zo vrij is en dat Kamerleden onschendbaar zijn in de Tweede Kamer", stelt Heerma. Een aanpassing van het reglement van orde kan dit in de toekomst voorkomen, aldus de CDA-fractievoorzitter.
'Wat een ontzettende vrijheidsstrijder is het toch ook, die Pieter Heerma. Hij zet zich keihard in om de vrijheid van meningsuiting en het vrije debat te verdedigen. Weet u hoe? Door Kamerleden die vrijuit spreken tijdens debatten nóg vaker de mond te snoeren', schrijft Van Meijeren over de oproep van Heerma.