In de peilingen stond Meloni al maandenlang op de eerste plek, en nu lijkt ze deze voorspelling ook te hebben verzilverd. Met 95 procent van de stemmen geteld staat haar partij Fratelli d'Italia met 26,4 procent van de stemmen op een ruime voorsprong op de voorlopige nummer twee, de centrum-linkse Partito Democratico (19,2 procent). Voor de PD is dit een historisch laag percentage.
De kans is groot dat Fratelli d'Italia in de regering komt. De partij is onderdeel van een samenwerkingsverband met Lega en Forza Italia. Dit zogeheten 'rechtse blok' staat momenteel op maar liefst tussen de 41 en 45 procent van de stemmen. Vanwege het ingewikkelde Italiaanse kiesstelsel zal het rechtse blok hiermee een ruime meerderheid van de zetels verkrijgen in zowel de Kamer van Afgevaardigden als de Senaat.
Fratelli d'Italia
Met Meloni's verkiezingsoverwinning zal er naar verwachting de meest rechtse regering worden gevormd sinds die van Benito Mussolini. Maar Meloni heeft al wel benadrukt dat ze bovenal de eenheid in het land wil bevorderen: "We doen het voor iedereen, voor alle Italianen. En we doen het om de inwoners van dit land te verenigen."
Het motto van de partij is "God, land en familie". Meloni keert zich expliciet tegen wat zij noemt de "woke-ideologie", "het geweld van de islam" en de "lhbti-lobby". Ook wil ze tienduizenden bootvluchtelingen tegenhouden die elk jaar aankomen bij de Italiaanse kust. De centrum-linkse Partito Democratico had voor de verkiezingen gewaarschuwd dat Fratelli d'Italia "een groot gevaar vormen voor zwaarbevochten rechten als abortus" zou zijn en dat ze "belangrijke thema's als klimaatverandering zullen negeren", meldt Nu.nl. Meloni was in het verleden voor een Italiaans vertrek uit de Europese Unie, maar inmiddels is ze hierop teruggekomen. Ze wil wel dat Italië zich meer laat horen in Brussel. Ook steunt ze de Europese sancties tegen Rusland.
Van zondag op maandag sprak Meloni: "De Italianen hebben het duidelijke signaal afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d'Italia willen." Naar verwachting zal zij de eerste vrouwelijke president van Italië worden.
Historisch lage score voor Partito Democratico
De opkomst was echter wel laag: 64 procent. Bij de vorige verkiezingen van vier jaar geleden was dit nog 74 procent. Deze daling komt volgens NOS-verslaggever Heleen D'Haens doordat veel Italianen de politiek beu zijn. Daarop speelde Meloni's partij Fratelli d'Italia in, door verandering en een nieuwe koers te beloven. Volgens D'Haens verklaart dit wantrouwen van de Italiaanse kiezer ook het historisch lage percentage van de Partito Democratico. Normaliter heeft deze partij een trouw aanhang, zegt D'Haens.
Niet iedereen is blij met de voorlopige verkiezingsoverwinning. Zo noemde een hooggeplaatst lid van de Partito Democratico dit "een trieste avond voor het land". De Belgische Europarlementariër Guy Verhofstadt schreef op zondag: 'Laat 2022 niet zijn als 1922! Italië verdient zoveel beter!' Meloni heeft in het verleden Mussolini geprezen als een politicus die "het beste met Italië voorhad". Maar recent heeft ze expliciet afstand genomen van de fascistische leider.
Eerder dreigde de Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen al met sancties, als de Italiaanse verkiezingsuitslag haar niet zou bevallen. Europarlementariër Rob Roos had hierop toen felle kritiek: 'De ongekozen voorzitter van de Europese Commissie legt uit hoe legitiem gekozen politieke partijen en leiders in de lidstaten onder de duim gehouden kunnen worden.'
Rechts verkiezingsoverwinning in Zweden
Eerder deze maand werd er in Zweden ook al een rechtse verkiezingsoverwinning behaald. De Zweedse Democraten zorgden met een anti-immigratieprogramma toen ervoor dat het rechtse blok een meerderheid kreeg in het parlement.
Zweden had al enige tijd te maken met wijd verbreid, buitensporig bendegeweld van veelal jongeren met een migratieachtergrond. 'Het is tijd om Zweden op de eerste plaats te zetten,' zei partijleider Jimmie Akesson destijds na de verkieizngsuitslag.