In september betrof de inflatie nog 17,1 procent. Overigens wordt inflatie altijd gemeten ten opzichte van een jaar geleden. Concreet betekent dit dus dat in oktober de prijzen in Nederland gemiddeld 16,8 procent hoger lagen dan in oktober 2021. In september was dat dus 0,3 procent hoger, zo meldt het CBS.
Hoewel het totale inflatiecijfer dus is gedaald vergeleken met vorige maand, geldt dat niet voor de voedselprijzen. Die blijven namelijk stijgen. Waar voedselproducten in september nog 10,5 procent duurder waren dan in dezelfde maand in 2021, is dat in oktober zelfs 11,5 procent. Voor de echt bizarre cijfers moeten we echter naar energie en brandstof gaan kijken. Dat was in oktober maar liefst 99,8 procent duurder dan het jaar ervoor. Dat kan overigens nog erger, want in september was het 113,8 procent.
Wanneer de inflatiecijfers vergeleken worden met andere landen, scoort Nederland ook gigantisch hoog. Daar komen we namelijk op de derde plaats, na Turkije en Argentinië, maar nog voor Rusland. Daarbij wordt er echter wel gebruik gemaakt van een andere rekenmethode waardoor Nederland op 14,5 procent uitkomt.
Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, stelde zondag al bij het televisieprogramma Buitenhof dat dat de rente waarschijnlijk nog verder zal gaan stijgen om de inflatie te bestrijden. Afgelopen week werd de rente, net als in september, al verhoogd.