EU-conferentie over digitale euro gehouden zonder gekozen volksvertegenwoordigers
Afgelopen maandag vond er een belangrijke conferentie plaats in Brussel over de komst van de digitale euro. SP-Kamerlid Mahir Alkaya wijst echter op een opvallend feit: democratisch gekozen volksvertegenwoordigers waren totaal afwezig. De conferentie vond daarentegen plaats met EU-prominenten, multinationals en koningin Máxima. "Dit is geen goede zaak," concludeert Alkaya bij NPO Radio 1.
Van 9 uur 's ochtends tot 17.30 uur 's middags vond er deze maandag een belangrijke EU-conferentie in Brussel plaats over de komst van de digitale euro voor EU-burgers en het zakenleven. Onder meer de regelgeving rondom de toekomstige geldsoort werd besproken.
De aanwezigen waren onder meer koningin Máxima. In oktober hield zij al een pleidooi voor digitaal geld, waarover later Kamervragen zijn ingediend. Ook drie Eurocommisarissen tekenden presentie, onder wie Thierry Breton. Daarnaast waren de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, en de vicepresident van het Europese Parlement, Eva Kaili, aanwezig. Ook was er ook de Duitse minister van Financiën, Christan Lindner, en een aantal multinationals.
Maar SP-Kamerlid Mahir Alkaya wijst op een interessant feit. Wie namelijk bij de conferentie schitterde door afwezigheid waren de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de lidstaten. Bij het NPO Radio 1-programma Geld of je leven noemt hij dit "geen goede zaak". Hij zegt dat hij er graag bij had willen zijn. "Ik doe als rapporteur al twee jaar lang enorm mijn best om een plek aan tafel te krijgen," zegt hij.
Verkeerd ontwerp van digitale euro
Volgens hem kan een verkeerd ontwerp van de digitale euro namelijk grote gevolgen hebben. Hij legt uit: "Je zou digitaal geld zo kunnen programmeren dat het niet meer aan alles uit te geven is, maar alleen aan bepaalde zaken, of dat er een bepaald maximum aan zit."
Dit ontwerp wordt momenteel uitgekiend door de Europese Centrale Bank. Daarom is het volgens Alkaya heel belangrijk dat ook gekozen volksvertegenwoordigers aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Anders kan de komst van de digitale euro zomaar nare gevolgen hebben, stelt hij.
Alkaya geeft een concreet voorbeeld: "Van de zomer werd bijvoorbeeld het idee geponeerd door de Rabobank dat er een CO2-budget voor individuen moest komen. Dat betekent dat als je te veel CO2 hebt uitgestoten in een jaar, je plotseling niet meer je geld mag uitgeven aan zaken die nog meer CO2 uitstoten."
Volgens Alkaya is de komst van digitaal geld onvermijdelijk. Maar volgens hem worden "heel veel van dit soort zaken al impliciet achter gesloten besloten, voordat ze echt expliciet vastgelegd worden". Dit is "niet goed voor de democratie," stelt hij. Daarom schreef Alkaya eerder dit jaar een boek waarin hij opriep tot een breed maatschappelijk debat over de komst van digitaal geld.
Koningin Máxima hield pleidooi voor digitaal geld
Eén van de aanwezigen bij de conferentie is koningin Máxima. In oktober deed koningin Máxima nog iets opvallends: zij hield een pleidooi voor de komst van digitaal geld. Zo stelde ze dat een goed ontwerp mensen "meer controle" kan geven over hun transactiegegevens. Ook stelde zij dat financiële diensten veel toegankelijker worden voor ook arme mensen in de wereld.
Toch kreeg Máxima al snel kritiek. Zo vond financieel journalist Arno Wellens dat Máxima uitspraken deed waartoe zij helemaal niet bevoegd was. Volgens hem pleitte zij als 'ongekozen functionaris' voor 'macht bij centrale banken, zonder parlementaire verantwoording'. Daarom noemde hij haar toespraak 'een ernstige aantasting van de democratie'.
Ook JA21 en FVD hadden echter vragen over dit pleidooi. Daarom hebben Kamerleden Derk Jan Eppink (JA21) en Pepijn van Houwelingen (FVD) Kamervragen ingediend. Ze willen van premier Rutte onder meer weten of Máxima niet te voortvarend is geweest met haar uitspraken.