Volgens Essent zijn de tariefverhogingen noodzakelijk wegens het schrappen van de belastingverlaging. Daarnaast zijn de inkoopprijzen afgelopen zomer hoger uitgevallen dan verwacht. Een week geleden maakte Vattenfall al bekend de prijzen omhoog te gooien. Toen riep Kamerlid Pieter Omtzigt het kabinet op om direct in te grijpen - wat uiteindelijk niet gebeurde.Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zocht uit of het mogelijk is om energiebedrijven op het matje te roepen als ze woekerprijzen gaan invoeren. Omtzigt komt tot de conclusie dat de regering dit wel degelijk kan.
Op Twitter schreef de politicus het volgende: 'Heeft de regering en de toezichthouder nog instrumenten om ervoor te zorgen dat de energiebedrijven geen woekerprijzen opleggen? Ja zeker! De toezichthouder kan een maximumprijs opleggen (gas en elektriciteit). Dit voorstel breng ik morgen ook in stemming. Artikel 44 van de gaswet: “Een houder van een vergunning heeft de plicht op een betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven en voorwaarden zorg te dragen voor de levering van gas aan iedere in artikel 43, eerste lid, bedoelde afnemer die daarom verzoekt”', schrijft het Kamerlid.
Uit het wetsartikel wordt duidelijk dat energiebedrijven 'redelijke tarieven' in rekening moeten brengen, gebeurt dit niet dan kan de ACM ingrijpen, aldus Omtzigt.
Omtzigt komt dan ook met de oproep dat de regering zo snel mogelijk moet gaan ingrijpen: 'De regering kan regels maken hoe je die maximum prijzen moet berekenen. Zie dit stuk van de wet (artikel 44, lid 5) Nu de regering alles boven het prijsplafond betaalt, moet ze dan onmiddellijk ook doen. Bij een prijsplafond hebben huishoudens met een gemiddeld gebruik geen prijsprikkel. Als het gas tegen een woekerprijs verkocht wordt, betaalt de staat het, niet de consument. Die betaalt gewoon 1,45 euro per kuub. Het prijsmechanisme (je wisselt als het te duur wordt) werkt dus niet met een prijsplafond (zonder plafond werkt het ook niet goed trouwens). Daarom: regering stel die regels, ander betalen we ons blauw als gemeenschap aan energieleveranciers.'
Om de regering te attenderen op dit mechanisme heeft Omtzigt samen met de SGP een motie ingediend.