Eerder deze week maakte NOS al duidelijk: 2022 was een financieel rampjaar voor de gewone burger. Met de hoge inflatie tot wel 14,5 zijn spaarders en beleggers een stuk armer geworden: in totaal wel tientallen miljoenen euro's. Ook de energierekening is vorig jaar torenhoog geworden. Inmiddels zet zelfs de helft van de Nederlanders de verwarming lager om kosten te besparen.
Maar wie de verwarming deze maand zelfs helemaal uitzet, is ondernemer Mark Fox. Zijn restaurant beslaat maar liefst 1000 vierkante meter, en daarom zijn de energiekosten ook torenhoog: maar liefst 12.000 euro tot 15.000 euro per maand. Hij zegt dit niet te kunnen opbrengen, en laat daarom de komende weken alles uitstaan.
"Ze hebben in Den Haag helemaal niet door wat ze op dit moment veroorzaken. Als ze zo doorgaan, is het voor veel ondernemers aan het einde van dit jaar klaar. Dan gaan ze kopje onder," zegt hij bij Algemeen Dagblad.
Het is niet de eerste keer dat Mark Fox aan de bel trekt. In juli luidde hij, als voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Dinkelland, al de alarmbel: "Toen gaven we al aan: dit gaat de verkeerde kant op. Ondernemers zijn nog aan het herstellen van de coronacrisis en krijgen nu een energiecrisis op hun dak. En het komt de overheid nog goed uit ook, want op deze manier wordt energie bespaard. Dat is wat ze willen."
Hoe kan de rekening omlaag? Fox zegt dat hij momenteel zo'n 69 procent aan energiebelasting betaalt. Hij erkent dat het kabinet een tegemoetkomingsregeling heeft gepland voor april, maar hij ziet graag dat deze tegemoetkoming er eerder komt, en ook meer duidelijkheid over wat het precies inhoudt.
Fox constateert dat "het vertrouwen in de overheid een nulpunt heeft bereikt". Hij merkt op dat veel mensen op persoonlijk vlak hard worden geraakt; zelfs mensen die vijftig jaar hard hebben gewerkt.
Maar hij blijft actief. Deze maand, als zijn restaurant dicht is, gaat hij gebruiken om nieuwe ideeën op te doen. Zo gaat hij een ronde maken langs andere horecagelegenheden, om te kijken hoe zij het doen. "Er zit genoeg aan te komen," besluit hij.