"In de jaren 1950/1960 schreef de Duits-Amerikaanse politicoloog Ernst Bernard Haas over Europese integratie. Hij voorspelde dat door een 'overloopeffect' beperkte economische samenwerking zou uitlopen op steeds verdere integratie. Niet alleen in handel, maar ook in politie, het sociale leven en onze culturen."
"Deze theorie, aangehangen door EU-federalisten, had als tegenhanger het intergouvernmentalisme. Intergouvernmentalisten zijn niet tegen de EU, maar voor een sterke gemeenschappelijke markt, terwijl lidstaten hun soevereiniteit behouden. Met de viering van 30 jaar succesvolle gemeenschappelijke markt is het tijd om die intergouvernementele Europese idealen nieuw leven in te blazen. We zien euro-realistische partijen - zoals de onze - opkomen en meeregeren. Want we zien dat de mensen dat willen: een flexibele, Europese samenwering in een afgeslankte, kleinere EU. Zoals president Charles de Gaulle ooit zei: 'Wij willen een Europa van vaderlanden, geen Europa van bureaucraten.'"
Hoogeveeens economisch adviseur, Jean Wanningen, beaamt de toespraak: 'Zo is het. De meerwaarde van de EU ligt in 30 jaar interne markt (die overigens verder verbeterd kan worden) en niet in een bureaucratisch machtsapparaat met protectionistische tendensen.' Vrije handel - dat is volgens Wanningen een heel belangrijk goed van de Europese Unie.