Schooldirecteur Jan Hessel Kruit vertelt aan DvhN dat er steeds meer kinderen met honger naar school gaan. Zijn school had wel oren naar een plan om dit probleem op te lossen, maar onder meer een tekort aan geld en personeel zorgt ervoor dat het probleem binnen kort niet kan worden opgelost.
Het is niet voor het eerst dat scholen de noodklok luiden over deze ontwikkeling. Afgelopen zomer viel een leerling van elf jaar oud flauw tijdens de les. Toen de school de ouders op de hoogte bracht van dit nieuws vertelde de moeder dat het gezin al drie dagen niet had gegeten. "Hij is niet ziek. Sorry, maar ons geld was vrijdag op. We hebben het hele weekend niks gegeten", aldus de moeder van de leerling.
NRC meldt dat dit soort schrijnende verhalen steeds vaker voorkomen. Armoede wordt met de week een almaar groter probleem in Nederland.
De ouders van de elf-jarige leerling konden direct rekenen op de steun van mensen op school. Een onbekend iemand had namelijk boodschappen gedaan voor het gezin, zodat zij toch nog iets te eten hadden.
"Dat is onopvallend gebracht, zodat niemand zich hoeft te schamen", vertelt de directeur van de basisschool in Rotterdam. Diverse stichtingen, die al langer scholen ondersteunen in armere wijken, zien dat de armoede toeneemt in Nederland. Steeds meer Nederlanders trekken het niet meer.
Via diverse initiatieven proberen zij kinderen in armoede zo veel mogelijk te helpen. "We zijn niet bureaucratisch en gaan ervan uit dat de leraar weet wat de kinderen nodig hebben. Ze kunnen online een vergoeding aanvragen voor allerlei dingen – van een bed en eten tot een ov-chipkaart. Dat kan voor een individueel kind zijn, een gezin, of een groep."
Nibud
Een op de drie huishoudens in Nederland heeft moeite met rondkomen, stelt budgetinstituut Nibud. Een te groot deel van het inkomen gaat op aan vaste lasten, als de hoge energierekening, en boodschappen.
Het Nibud heeft berekend dat de uitgaven een gezin met een inkomen van twee keer modaal bijna 200 euro per maand zijn gestegen ten opzichte van afgelopen jaar. Volgens de instantie is het een zorgwekkende ontwikkeling dat de prijs van boodschappen de laatste tijd zo explosief is gestegen.
'De uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen zijn momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. Als meer dan 70 procent van het inkomen iedere maand vast opgaat, blijft er nauwelijks budget over om geld opzij te zetten voor minder frequente uitgaven aan kleding, zorg of het opbouwen van een buffer', schrijft het Nibud.