Vorig jaar was het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van plan om heel wat interne communicatie naar buiten te brengen. Maar hier heeft de toenmalige minister Hugo de Jonge (CDA) een stokje voor, meldt de Volkskrant.
'Ik verzoek u de set documenten opnieuw te beoordelen en daar waar nodig de uitzonderingsgronden toe te passen,' schreef De Jonge in november 2022 naar het ministerie. Hij voegde hierbij een ondersteunende memo toe van zijn secretaris-generaal, die zich 'tot in detail' bemoeide met de stukken die VWS openbaar wilde maken. De secretaris-generaal hamerde erop dat De Jonges appberichten niet gepubliceerd mochten worden; anders zou 'het functioneren van de staat' in gevaar komen.
Andere (oud-)ministers hadden al toestemming gegeven voor de vrijgave van De Jonges corona-appjes. Maar dit liep nu alsnog spaak vanwege het optreden van De Jonge en de secretaris-generaal.
'Verbergen en verzwijgen'
De Volkskrant voert al langer strijd tegen VWS om de onderste steen boven te krijgen betreffende de mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en VWS. De Volkskrant wordt echter erg gehinderd in het onderzoek, omdat VWS weigert de het appverkeer tussen Van Lienden en De Jonge vrij te geven. Om deze reden heeft VWS, op bevel van de rechter, al tienduizenden euro's aan dwangsommen moeten betalen aan de Volkskrant.
Ook nu toont de Volkskrant zich verontwaardigd over de starre houding van VWS om ondanks alles de interne correspondentie geheim te houden. 'Het is gebruikelijk dat een betrokkene bij een informatieverzoek om zijn zienswijze wordt gevraagd, maar het komt niet vaak voor dat een minister met hulp van een topambtenaar zo nadrukkelijk stelling neemt tegen de aanpak van een ander ministerie,' aldus de krant.
Nieuwsblog GeenStijl merkt op: 'De beloofde nieuwe bestuurscultuur maakt weer snel plaats voor het bekende beleid van verbergen en verzwijgen.'
Vorige week baarde de openbaarmaking van de 10.000 corona-appjes van de toenmalige Britse VWS-minister, Matt Hancock, nog veel opzien in het Verenigd Koninkrijk. Hancock wilde de bevolking 'angst aanjagen' tijdens de coronacrisis, zodat de Britten op een 'gewenste' manier hun gedrag zouden veranderen. Ook vroeg hij wanneer de 'nieuwe virusvariant' zou worden 'aangewend'. Hancock moest in juni 2021 opstappen nadat hij zelf de coronaregels had overtreden.
Gebruik van privé-mail
Ook op ander vlak lijkt De Jonge er alles aan te doen om zijn interne correspondentie niet niet het daglicht te laten zien. Vorig jaar werd bekend dat hij zijn privé-mail gebruikte. Hij zelf zei hij dat hij dit deed omdat hij het wachtwoord van zijn werkmail niet bij de hand had, maar dit is tevens een manier om WOB-verzoeken te kunnen omzeilen.
Inmiddels gebruikt De Jonge zijn werkmail helemaal niet meer, liet hij destijds weten. Recent werd bekend dat ook minister Sigrid Kaag gebruik heeft gemaakt van haar privé-mail voor werkzaken.