De nieuwe cijfers van de jaarlijkse politieke integriteitsindex (PII) zijn binnen. Voor het eerst mag Follow The Money de uitslag bekendmaken. Helaas is de uitslag weinig positief: het aantal integriteitsaffaires nam in 2022 toe met één derde: van 52 affaires in 2021 naar 75 affaires vorig jaar. Het CDA is nog steeds koploper, gevolgd door VVD, FVD, PvdA en D66.
Vooral het gedrag van Hugo de Jonge en Mark Rutte springen in het oog, aldus FTM. De mondkapjesdeal tussen voormalig VWS-minister Hugo de Jonge en ondernemer Sywert van Lienden kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws. Het is voor hem dan inmiddels ook tot taboe-onderwerp verklaard. Daarnaast waren de gewiste sms'jes van premier Rutte het onderwerp van gesprek vorig jaar.
NieuwRechts berichtte recent over de jarenlange illegale GPMB-nevenfunctie van D66-minister Sigrid Kaag. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde dit "funest voor integriteit van regering en politiek als geheel". Maar dit is niet het enige. Kaag bleek bovendien haar privé-mail te gebruiken in haar functie als minister, evenals Hugo de Jonge. Het hebben van onverenigbare functies was in 2022 de meest voorkomende vorm van integriteitsaffaires, meldt FTM.
De slechte PII-score komt bovenop de negatieve uitslag van de jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI). Nederland kreeg de slechtste score ooit voor het land. Als het gaat om toezicht op de invloed van lobbyisten op de politiek hoort Nederland tot de zwakst gereguleerde landen in West-Europa, aldus de index.