Voor het einde van 2024 moeten banken een goede risicoanalyse van hun klimaat- en milieuplannen inleveren bij de Europese Centrale Bank, meldt FD. Als de banken dat niet doen, moet dit gevolgen hebben. Dit blijkt bij een conferentie waarbij ECB-directielid Frank Elderson spreekt.
'Eind 2024 moeten alle banken voldoen aan onze verwachtingen ten aanzien van klimaat- en biodiversiteitsrisico's,' zegt hij. Tegen 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn, en dus is er werk aan de winkel. Volgens Elderson heeft nog maar 60 procent van de banken heeft een 'klimaatstresstest' ontwikkeld.
Momenteel is er nog geen enkele bank die aan alle eisen voldoet; volgens Elderson is er sprake van 'blinde vlekken in het klimaatbeleid van banken'. Daarom waarschuwt hij alvast: een lakse klimaathouding wordt niet langer getolereerd.
'Als [eind 2024] blijkt dat banken er met de pet naar gooien, en die indruk heb ik niet, dan hebben we een instrumentarium tot onze beschikking om verandering af te dwingen,' zegt hij. Als voorbeelden van handhavingsmaatregelen noemt hij 'boetes en verscherping van de kapitaaleisen'.
Elderson onderstreept tot slot het belang van een goed klimaatbeleid. Hij noemt klimaatverandering 'by far de grootste uitdaging waar de mensheid ooit voor gestaan heeft.
Op sociale media reageert Bart Brands van GoldRepublic woest: 'Waar bemoeit de ECB zich mee? Deze monetaire autoriteit heeft een mandaat voor inflatiecontrole en faalt daarin enorm. Blijkbaar hebben ze alsnog tijd over om zich bezig te houden met het propageren van een onbewezen klimaathypothese. Onze economie staat intussen op instorten.'
Verplicht klimaatactieplan
Recent meldde minister Sigrid Kaag al dat ze wil banken kunnen dwingen tot 'verplicht klimaatactieplan' per wet. Ze vindt dan ook dat de financiële sector 'lof en waardering' verdient voor hun inspanningen op klimaatgebied, maar wel vindt ze de plannen van banken te weinig concreet. Bovendien is het onduidelijk in hoeverre het zal bijdragen aan de terugdringing van de CO2-uitstoot.
Kaag schrijft dat ze de overstap wil maken van een 'vrijwillig actieplan' naar een 'verplicht klimaatactieplan' onder banken. Volgens haar is integrale wetgeving een goede oplossing: 'De lat wordt voor iedereen op dezelfde hoogte gelegd.' Het kabinet gaat deze mogelijkheid verkennen, kondigt ze aan.