In De stikstoffuik (2023) plaatst Arnout Jaspers kritische kanttekeningen bij het stikstofbeleid van het kabinet. Ook bespreekt hij de redeneringen van natuurbeheerders en ecologen. Zijn conclusie is vernietigend: volgens hem is het maar de vraag of er zoiets als een 'stikstofcrisis' bestaat.
Recent was Jaspers te gast bij WNL Op Zondag, waar hij flink inhakte op het stikstofbeleid. De Nederlandse kritische depositiewaarde noemt hij 'absurd laag'. "De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen," vertelde hij onder meer.
Bovendien vraagt Jaspers zich af of de stikstofmaatregelen daadwerkelijk de voorgespiegelde gewenste effecten op het natuurbehoud zullen hebben. Sterker nog: volgens hem heeft het stikstofbeleid geen wezenlijk positief effect op de natuur.
Eerder hakte de oud-directeur van de Wageningen Universiteit, Louise Fresco, al flink in op het stikstofbeleid van het kabinet. "Het is een politieke keuze die we onszelf hebben aangedaan," stelde ze bij het Vlaamse nieuwsprogramma De Afspraak.
Het boek De stikstoffuik is razend populair bij Nederlandse lezers, blijkt nu uit cijfers van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het boek prijkt zelfs helemaal bovenaan de bestsellerslijst. Hiermee gaat De stikstoffuik het vaakst over de toonbank in Nederland. 'Extra persen!' reageert Syp Wynia, de uitgever van het boek. 'Kwaliteit wint.'
Volgens Mark Robberse is het grote enthousiasme veelzeggend: 'Niet alleen de peilingen of de overwinning van BBB zegt iets over de stand van het land,' schrijft hij. 'Van harte namens nuchter Nederland!'
Beelden behoren tot de rechtmatige eigenaren.