"Zo herdenken we vandaag het leed dat Nederland andere mensen heeft aangedaan, met respect naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog," vertelt mede-initiatiefnemer Rishma Khubsing bij AT5. "Dan kunnen we morgen het leed herdenken dat Nederland is aangedaan. Als we elkaar zien en herkennen, dan kunnen we op 5 mei in verbondenheid bevrijdingsdag vieren."
Tegenwoordig worden op 4 mei alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. De organisatoren van de 'inclusieve' Dodenherdenking vinden dit echter te eenzijdig en vinden ook dat er aandacht moet komen voor de slachtoffers van bijvoorbeeld het koloniale verleden "Als kind miste ik de herdenking van mijn voorouders," legt Khubsing uit bij AT5.
Op de Dam was een klein podium gebouwd waarop muziek werd gespeeld. Ook waren er mensen uitgedost in traditionele kleding. Volgens AT5 waren er vooral Nederlanders met een migratieachtergrond aanwezig bij de alternatieve herdenkingsceremonie. Het is de derde keer dat de herdenking wordt georganiseerd.
De naam van de herdenking luidt 'Een liefdevol verzoek'. Dat is niet voor niets: Khubsing zou het mooi vinden als er in de toekomst ook meer Nederlanders zonder migratieachtergrond zich aansluiten bij de herdenking.
"Je ziet wel dat er ook witte Nederlanders bij zijn, maar het zou mooi zijn als zij er in de toekomst met meer bij zouden zijn. Dan kun je namelijk echt samen herdenken, net zoals ik twee minuten stil ben op 4 mei," besluit Khubsing.
Eerder deze week kwam een Partij voor de Dieren-burgerraadslid, Beatrijs Lubbers, in opspraak omdat ze op de dag van de Dodenherdenking expliciet aandacht vroeg voor dierenleed. "De Tweede Wereldoorlog is verschrikkelijk, maar ook dieren worden vergast," legde Lubbers uit bij AD. "Als we herdenken dat mensen zijn vergast, willen we er ook even bij stilstaan dat miljoenen dieren onnodig vergast worden. Varkentjes en allerlei andere dieren."