In 2020 werd het coronaherstelfonds van ruim 800 miljard euro leven ingeblazen, bedoeld om landen de coronapandemie economisch te boven te laten komen. De EU leent het geld op de kapitaalmarkt.
Maar nu dreigt er een klap omdat de rente een stuk hoger is uitgevallen dan waarmee tot nu toe rekening is gehouden. Eerder maakte de Europese Commissie een schatting van 1,15 procent tot 2027, maar onlangs verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente naar 3,25 procent.
Nu krijgt de EU te maken met grote geldtekorten. Er wordt daarom druk overlegd hoe deze klap zal kunnen worden opgevangen. Maar volgens De Telegraaf een meerderheid van het Europese Parlement weet hiervoor wel een oplossing: het invoeren van meer EU-belastingen. Dinsdag zullen ze waarschijnlijk hierop gaan aandringen in het Parlement, meldt De Telegraaf.
"Er zijn extra inkomsten nodig," vertelt PvdA-Europarlementariër Paul Tang bij de Telegraaf. Tang heeft onder meer het idee voor een extra CO2-heffing, een EU-belasting voor de grootste bedrijven of hogere nationale belastingen voor de hoogste inkomens. Vorige maand gaf de EU al groen licht voor de invoering van een Europese CO2-heffing voor burgers en bedrijven.
Maar de Europese lidstaten zijn minder enthousiast over zulke plannen, met Nederland voor, erkent Tang. "Ik roep Sigrid Kaag op om te zorgen voor voldoende Europese inkomsten," besluit hij bij De Telegraaf.
Maar de rechtse JA21-Europarlementariërs, Rob Roos en Michiel Hoogeveen, willen hiervan niets weten. 'JA21 staat voor lage lasten en dus een zuinige overheid. Als Brussel heeft geblunderd, mag Brussel zelf gaan bezuinigen,' aldus de partij.
Hoogeveen hekelt dat het Europees Parlement spreekt over het vergroten van de 'eigen middelen'. "Het zijn helemaal niet 'eigen middelen' van de EU, maar EU-belastingen," stelt hij in een bijdrage. "Het is tijd dat de EU pas op de plaats maakt."