Tien jaar geleden presenteerde de medeoprichter van Mosa Meat de eerste kweekburger ter wereld. Maar in de tussentijd hebben Singapore, Israël en de Verenigde Staten een flinke inhaalslag gemaakt. De reden is hiervoor is simpel: kweekvlees wordt nog niet toegelaten op de Europese markt. Mosa Meat wil hierin verandering brengen, en heeft al een aanvraag ingediend bij de Europese voedselautoriteit EFSA.
Hoe dan ook treft Mosa Meat alvast voorbereidingen voor een massale producten van kweekvleesburgers, meldt AD. Als de aanvraag dan zometeen is goedgekeurd, kan de productie meteen gebeuren. Momenteel is er capaciteit voor de productie van honderdduizenden burgers per jaar. Maar Mosa Meat heeft ook al een nieuwe vestiging op het oog, waarmee de productie kan worden uitgebreid naar jaarlijks miljoenen burgers.
De kweekburger van Mosa Meat bestaat grotendeels uit gekweekte spier- en vetcellen in een laboratorium, meldt AD. Het vlees is dus buiten het dier gegroeid. Voor de rest bestaat de burger uit soja-ingrediënten.
"Dit is historisch. We hoeven voor een goede burger straks dus geen dieren meer pijn te doen. En we hoeven geen hopen mest meer te produceren," vertelt sterrenkok Hans van Wolde enthousiast bij AD. Hij noemt de burgers "de beste die je ooit hebt geproefd". Bestuursvoorzitter van Mosa Meat, Maarten Bosch, noemt kweekvlees op zijn beurt "duurzaam én diervriendelijk".
Ook auteur Simon van Teutem is in zijn nopjes, laat hij weten op sociale media. 'Het lijkt nog ver weg, maar dit is precies de transitie die de mens en de natuur nodig heeft. Nederland: van slachthuis naar kweekvleeskern,' schrijft hij. Maar er is ook kritiek op dit 'printvlees', wat sommigen ervaren als te kunstmatig.
Tot slot zijn er niet alleen kweekplannen voor vlees. Van de week presenteerden VVD en D66 een initiatiefwet om het mogelijk te maken dat embryo's kunnen worden gekweekt voor wetenschappelijke experimenten. Critici stelden echter dat de twee coalitiepartijen de morele implicaties hiervan uit oog hebben verloren. Na een Op1-optreden hierover bleek dat vrijwel alleen bot-accounts het pleidooi hadden geliket.