Pieter Omtzigt: De duistere voortekenen van de pensioenwet

Opinie30 mei 2023 4 minuten Pieter Omtzigt
Omtzigt

In een nieuwe blog schrijft onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over de nieuwe pensioenwet. Volgens Omtzigt zijn er flink wat kanttekeningen te plaatsen bij de komst van het nieuwe pensioenstelsel. In zijn blog gaat hij hierop uitgebreid in, Nieuwrechts heeft de blog integraal geplaatst. 

Dinsdag stemt de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk over de nieuwe pensioenwet. In normale omstandigheden zou ik rustig afwachten: soms zit je in een democratie nu eenmaal in de minderheid, de meerderheid beslist en wellicht hebben die het allemaal een stuk beter gezien.

Toch knaagt het behoorlijk. De Raad voor de rechtspraak heeft al twee keer hard gewaarschuwd. Lees door de keurige beleefde brief heen en je ziet dat de Raad een forse hoeveelheid civiele procedures verwacht. Zij vragen de regering nu al extra geld voor de extra werklast die dit meebrengt voor civiele rechters. En waarschuwen dat dit in het ergste geval zelfs kan leiden tot een volledige ontregeling van het civiele rechtspraaksysteem.

De regering heeft weliswaar zo ongeveer elke mogelijkheid tot bezwaar door deelnemers afgeschaft, maar toch zullen mensen juist vanwege het gebrek aan bezwaarmogelijkheden naar de rechter willen stappen.

U vraagt een voorbeeld? Het ABP bracht afgelopen jaren de persoonlijke pensioenvermogens van deelnemers in beeld. Met de nieuwe pensioenwet die ieders toegezegde uitkering standaard omzet in persoonlijke pensioenpotten natuurlijk bijzonder interessant om eens te bekijken. Ik heb brieven ontvangen van mensen die in januari 2023 nog een bedrag hadden staan van 900.000 euro (een mooi kapitaal voor een flink pensioen) maar dit bedrag in april 2023 ineens nog maar 600.000 euro was. Waarop deze geschrokken deelnemer vervolgens van ABP geen goede verklaring kreeg voor de daling van het pensioenpotje.

Sinds 25 mei is de berekening van het pensioenpotje bij ABP vervolgens voor iedereen offline gehaald. Laat dat op u inwerken: we gaan over op individuele pensioenpotten in het nieuwe stelsel en het grootste pensioenfonds haalt de berekening hoeveel er in de pot per deelnemers gereserveerd is, offline.

Na de invoering van de nieuwe pensioenwet – als de wet door de Eerste Kamer wordt aanvaard – krijgt iedereen in principe een eigen pensioenpotje. Maar je mag niet weten hoeveel er nu in de pot zit voor je. Je kunt de overgang dus niet volgen of narekenen.

Het ABP zegt zelf: “We kennen de nieuwe rekenregels nog niet. We kunnen dus helaas nog geen bedragen laten zien op basis van die nieuwe regels.”

De rekenregels waarmee het collectieve pensioenvermogen wordt omgezet in individuele pensioenvermogens is overigens wel zo goed als bekend en vergaand vastgelegd in wetgeving. Er zijn zelfs 100.000 economische scenario’s voorgeschreven voor een groot deel van de berekeningen. De complexiteit is echter zo groot dat ook experts dat overigens waanzin vinden. Want wat je in die economische scenario’s stopt, is cruciaal. Zo wordt in deze scenario’s een meetkundig aandelenrendement gestopt dat veel hoger is dan het historisch gemiddeld aandelenrendement en het onderliggende advies van de Commissie Parameters. Het 1-jarig rendement is ongeveer 9%. En als je met hoge verwachte rendementen rekent, heb je later een probleem: de premies kunnen omlaag volgens de berekeningen want met hoge rendementen kan je in verwachting een prachtig pensioen halen. Maar je hebt ook nu een probleem: want de rendementen worden ook gebruikt bij het bepalen wie hoeveel krijgt uit het collectieve vermogen in zijn persoonlijk pensioenvermogen.

Het probleem zit behoorlijk diep:

• U dacht dat duidelijk was bij de stemming hoe de collectieve pensioenpot verdeeld zou worden? Ik moet u teleurstellen. Dat is niet duidelijk.

• U dacht dat duidelijk was hoe groot uw persoonlijke pensioenpot nu was: nou het was duidelijk als u bijvoorbeeld bij het ABP zat, maar zal dit nu niet meer zijn, juist nu dit een zeer interessant gegeven is bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

• U dacht dat u een overzicht krijgt over de omzetting van rechten waaraan u rechten kun ontlenen? Nee, dat zal er niet zijn. Onlangs heeft een rechter besloten dat u geen rechten kunt ontlenen aan het Uniform pensioen overzicht dat u periodiek krijgt.

• U dacht dat de pensioenfondsen hun administratie op orde hebben? Nee, ook daarin moet ik u teleurstellen. De Nederlandsche Bank schreef onlangs dat 75% van de pensioenfondsen geen interne audit op datakwaliteit heeft uitgevoerd de afgelopen 2 jaar. Zie ook mijn vorige blog over pensioen.

• U dacht dat u bezwaar kon maken tegen het omzetten van uw opgebouwde rechten in een persoonlijk pensioenvermogen en voortaan onzeker pensioen? Nee, dat kunt u niet, omdat de nieuwe pensioenwet dit expliciet uitsluit.

• U dacht dat u met een meerderheid van deelnemers toch zeker wel moet instemmen voor zo’n grote wijziging in uw pensioen? Nee, ook dat voorstel hebben de regeringspartijen verworpen. Waar het bijzonder is dat het pensioen van politici wel onder het oude pensioenstelsel blijft bij inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet. Omdat politici volgens de grondwet met 2/3de meerderheid moeten instemmen om hun pensioen te wijzigen, en die meerderheid was er zelfs onder politici niet: de regering denkt dit op te lossen door voor politici (voorlopig of definitief) een aparte status te creëren.

U kunt de pensioenhervorming zelf niet volgen. Ik moet bekennen dat ik ook niet alle stukken van deze pensioenwet goed begrijp en dat is nadat ik er maanden mee bezig geweest ben.

Ik kan wel constateren dat de rechters van dit land een behoorlijk rationele angst hebben voor een vloedgolf aan rechtszaken. Als mensen in een keer tienduizenden euro’s minder krijgen dan verwacht, zullen ze veel juridische middelen proberen, tot en met de gang naar de rechter in Straatsburg (EVRM) of Luxemburg (Handvest van de EU) vanwege onteigening.

En misschien begrijp u ook waarom ik de dreigende pensioenhervorming niet alleen onverstandig vind en tegengestemd heb, maar ook waarom ik werkelijk mijn hart vasthoud bij de invoering en de juridische en economische gevechten die kunnen uitbreken. En waarom ik wellicht tegen beter weten in hoop dat de Eerste Kamer alsnog een verstandig besluit neemt.

 

Meerartikelen

Van der Burg
Nieuws

Van der Burg betreurt uitspraken over Wilders maar weigert excuses aan te bieden

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat hij het effect heeft onderschat van zijn opmerking over PVV-leider Geert Wilders, die deze week leidde tot spanningen aan de formatietafel. Tijdens een interview in het radioprogramma

Maxima
Nieuws

Peiling: vertrouwen in koningin Máxima sterk gedaald

Het vertrouwen in het koningspaar blijft historisch laag, vooral koningin Máxima lijdt hieronder. Slechts 55 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in de echtgenote van koning Willem-Alexander. Dit is een significante daling ten opzichte va

Timmermans
Nieuws

Onrust binnen de PvdA over samenwerking met GroenLinks

Het rommelt binnen GroenLinks-PvdA. Zaterdag komen de twee partijen bijeen op een ledenvergadering om te praten over een vergaande fusie, nu werken de twee partijen nauw samen met een gedeelde lijst in de Eerste- en Tweede Kamer. Echter zijn met name

Asielzoeker
Nieuws

Gemeente Utrecht de sjaak door komst spreidingswet: moet snel ruim 1.000 asielopvangplekken regelen

De gemeente Utrecht staat voor de uitdaging om 1.071 extra plekken voor asielzoekers te vinden, als gevolg van de aangenomen Spreidingswet. Deze nieuwe plekken moeten medio 2025 beschikbaar zijn, maar de gemeente twijfelt of dit haalbaar is en streef

Notre-Dame
Nieuws

Hersteloperatie Notre-Dame bijna klaar

Afgelopen week precies vijf jaar geleden dat de Notre-Dame in brand vloog. De kathedraal is bijna volledig heropgebouwd en het publiek mag eind dit jaar weer naar binnen. Voor de wederopbouw van de Notre-Dame moest de kathedraal eerst veilig gesteld

De Jonge
Achtergronden

Woo-onderzoek: dit waren de plannen van De Jonge voor kinderen in het onderwijs tijdens coronacrisis

In november 2021 was men niet alleen bezig met 2G, maar ook met het coronatoegangsbewijs (CTB) in het onderwijs, blijkt uit vrijgegeven Woo-stukken. Op 14 november 2021 schreef iemand aan toenmalig coronaminister Hugo de Jonge: 'Zoals je weet is iede

WEF
Achtergronden

Dit staat er in het nieuwe WEF-rapport: 'Metaverse gaat nieuwe landen scheppen'

Het World Economic Forum (WEF) benadrukt in een nieuw rapport de belangrijke rol van digitale identiteit in de metaverse, die alle virtuele werelden via internet met elkaar verbindt via virtual en augmented reality. De metaverse beoogt de fusie van d

Baarsma
Achtergronden

Dit is de nieuwe denktank van Barbara Baarsma: lees hier alles over de plannen voor Nederland in 2040

De Nederlandse econome en voormalig Rabobank-directievoorzitter Barbara Baarsma heeft een nieuwe denktank gelanceerd: Toekomst Nederland 2040. De denktank is in het leven geroepen om na te denken over hoe Nederland, volgens de leden van deze denktank

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Wagensveld
Nieuws

Worden koranverbrandingen verboden? Kabinet laat onderzoek doen

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om koranverbrandingen te verbieden op basis van zorgen over de nationale veiligheid, melden Haagse bronnen aan de Telegraaf.  Dit blijkt uit een brief van demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse

COA
Nieuws

Oldebroekse CDA vindt gemeenteraad geen geschikt orgaan om te stemmen over komst azc

De lokale afdeling van het CDA in Oldebroek heeft nog een afwijkend en opvallend standpunt wat betreft het asieldossier. De Oldebroekse CDA is van mening dat de gemeenteraad niet de plek zou moeten zijn waar wordt beslist of er een nieuw azc komt. Wa

De Jonge
Nieuws

De Jonge laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet heeft aangekondigd dat het onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de huidige stand van zaken van het demonstratierecht en of dit nog voldoende aansluit bij de actuele ontwikkelingen. Dit besluit komt naar aanleiding van een groeiend

Halsema
Fun

Halsema hekelt kritiek op hoofddoeken: 'Je moet het zien als een baard'

Burgemeester Femke Halsema vindt dat de discussie over hoofddoeken voor boa's een seksistisch element heeft. Ze staat religieuze uitingen toe bij handhavers en vergelijkt de hoofddoek met een baard. Donderdag debatteerde de Amsterdamse politiek over

Rutte
Nieuws

Rutte wil Nederlandse soevereiniteit opgeven om Europese interne markt te verbeteren

Nederland is bereid soevereiniteit op te geven als dit de Europese interne markt verbetert, aldus demissionair premier Mark Rutte. Hij ziet dit als een manier om de economische concurrentie met landen zoals de Verenigde Staten aan te gaan. De Europes

Palmen
Nieuws

NSC wil verbod op peilingen vlak voor verkiezingen

Tijdens een commissiedebat stelde NSC-politica Sandra Palmen voor dat er een verbod komt op peilingen vlak voor verkiezingen. Het plan van NSC kon op instemming rekenen van VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Echter is demissionair minister Hugo de Jonge fel

Ter Apel
Achtergronden

COA-manager slaat alarm over Ter Apel en stopt ermee: 'Waar is hier de stopknop?'

Het gaat helemaal mis in het aanmeldcentrum van Ter Apel, stelt COA-baas Johann Velkers. De regiomanager van Ter Apel ziet de problemen opstapelen. Ondertussen stelt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat er vrij weinig aan de hand is en dat

Ouderen
Nieuws

Oude vrouw in woning krijgt dreigbrief: 'Wanneer gaat u naar bejaardentehuis?'

Een 84-jarige vrouw uit het Haagwegkwartier in Leiden kreeg deze week een anonieme brief waarin haar dringend werd gevraagd te verhuizen. Volgens de brief is ze 'asociaal' omdat ze alleen in een eengezinswoning woont. De brief spoort haar aan om naar

De Dam
Nieuws

Amsterdam gaat extra maatregelen nemen om verstoringen Nationale Dodenherdenking te voorkomen

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam is dit jaar minder publiek welkom en worden alle bezoekers gefouilleerd. Dit besluit is genomen door de burgemeester van Amsterdam en de politie. De reden hiervoor is de toegenomen span

Rutte
Nieuws

Jurist geeft update over zijn 'juridische oorlog' tegen Rutte

Juridisch adviseur Karim Aachboun kondigt op sociale media aan dat hij alle middelen zal inzetten om Nederland van demissionair premier Rutte te bevrijden. Hij schrijft: 'De juridische 'oorlog' tegen Rutte begint deze week.' Hoe staat het inmiddels m

Wilders
Nieuws

Wilders niet onder de indruk: 'Reacties op kritische tweet zullen me worst zijn'

Tijdens de formatie is er opnieuw ophef ontstaan over een tweet van PVV-leider Geert Wilders. De leiders van de andere drie formerende partijen zijn niet tevreden met het bericht van woensdagavond, maar Wilders zegt zich er niets van aan te trekken.

NSC
Nieuws

NSC'er hekelt gebrekkige scheiding der machten in Nederland

De Raad van State neemt beslissingen die directe gevolgen hebben voor Nederlandse burgers, variërend van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen tot vergunningen voor festivals. Sandra Palmen, oud-rechter en NSC-Tweede Kamerlid, merkt op dat he