Pieter Omtzigt: De duistere voortekenen van de pensioenwet

Opinie30 mei 2023 4 minuten Pieter Omtzigt
Omtzigt

In een nieuwe blog schrijft onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over de nieuwe pensioenwet. Volgens Omtzigt zijn er flink wat kanttekeningen te plaatsen bij de komst van het nieuwe pensioenstelsel. In zijn blog gaat hij hierop uitgebreid in, Nieuwrechts heeft de blog integraal geplaatst. 

Dinsdag stemt de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk over de nieuwe pensioenwet. In normale omstandigheden zou ik rustig afwachten: soms zit je in een democratie nu eenmaal in de minderheid, de meerderheid beslist en wellicht hebben die het allemaal een stuk beter gezien.

Toch knaagt het behoorlijk. De Raad voor de rechtspraak heeft al twee keer hard gewaarschuwd. Lees door de keurige beleefde brief heen en je ziet dat de Raad een forse hoeveelheid civiele procedures verwacht. Zij vragen de regering nu al extra geld voor de extra werklast die dit meebrengt voor civiele rechters. En waarschuwen dat dit in het ergste geval zelfs kan leiden tot een volledige ontregeling van het civiele rechtspraaksysteem.

De regering heeft weliswaar zo ongeveer elke mogelijkheid tot bezwaar door deelnemers afgeschaft, maar toch zullen mensen juist vanwege het gebrek aan bezwaarmogelijkheden naar de rechter willen stappen.

U vraagt een voorbeeld? Het ABP bracht afgelopen jaren de persoonlijke pensioenvermogens van deelnemers in beeld. Met de nieuwe pensioenwet die ieders toegezegde uitkering standaard omzet in persoonlijke pensioenpotten natuurlijk bijzonder interessant om eens te bekijken. Ik heb brieven ontvangen van mensen die in januari 2023 nog een bedrag hadden staan van 900.000 euro (een mooi kapitaal voor een flink pensioen) maar dit bedrag in april 2023 ineens nog maar 600.000 euro was. Waarop deze geschrokken deelnemer vervolgens van ABP geen goede verklaring kreeg voor de daling van het pensioenpotje.

Sinds 25 mei is de berekening van het pensioenpotje bij ABP vervolgens voor iedereen offline gehaald. Laat dat op u inwerken: we gaan over op individuele pensioenpotten in het nieuwe stelsel en het grootste pensioenfonds haalt de berekening hoeveel er in de pot per deelnemers gereserveerd is, offline.

Na de invoering van de nieuwe pensioenwet – als de wet door de Eerste Kamer wordt aanvaard – krijgt iedereen in principe een eigen pensioenpotje. Maar je mag niet weten hoeveel er nu in de pot zit voor je. Je kunt de overgang dus niet volgen of narekenen.

Het ABP zegt zelf: “We kennen de nieuwe rekenregels nog niet. We kunnen dus helaas nog geen bedragen laten zien op basis van die nieuwe regels.”

De rekenregels waarmee het collectieve pensioenvermogen wordt omgezet in individuele pensioenvermogens is overigens wel zo goed als bekend en vergaand vastgelegd in wetgeving. Er zijn zelfs 100.000 economische scenario’s voorgeschreven voor een groot deel van de berekeningen. De complexiteit is echter zo groot dat ook experts dat overigens waanzin vinden. Want wat je in die economische scenario’s stopt, is cruciaal. Zo wordt in deze scenario’s een meetkundig aandelenrendement gestopt dat veel hoger is dan het historisch gemiddeld aandelenrendement en het onderliggende advies van de Commissie Parameters. Het 1-jarig rendement is ongeveer 9%. En als je met hoge verwachte rendementen rekent, heb je later een probleem: de premies kunnen omlaag volgens de berekeningen want met hoge rendementen kan je in verwachting een prachtig pensioen halen. Maar je hebt ook nu een probleem: want de rendementen worden ook gebruikt bij het bepalen wie hoeveel krijgt uit het collectieve vermogen in zijn persoonlijk pensioenvermogen.

Het probleem zit behoorlijk diep:

• U dacht dat duidelijk was bij de stemming hoe de collectieve pensioenpot verdeeld zou worden? Ik moet u teleurstellen. Dat is niet duidelijk.

• U dacht dat duidelijk was hoe groot uw persoonlijke pensioenpot nu was: nou het was duidelijk als u bijvoorbeeld bij het ABP zat, maar zal dit nu niet meer zijn, juist nu dit een zeer interessant gegeven is bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

• U dacht dat u een overzicht krijgt over de omzetting van rechten waaraan u rechten kun ontlenen? Nee, dat zal er niet zijn. Onlangs heeft een rechter besloten dat u geen rechten kunt ontlenen aan het Uniform pensioen overzicht dat u periodiek krijgt.

• U dacht dat de pensioenfondsen hun administratie op orde hebben? Nee, ook daarin moet ik u teleurstellen. De Nederlandsche Bank schreef onlangs dat 75% van de pensioenfondsen geen interne audit op datakwaliteit heeft uitgevoerd de afgelopen 2 jaar. Zie ook mijn vorige blog over pensioen.

• U dacht dat u bezwaar kon maken tegen het omzetten van uw opgebouwde rechten in een persoonlijk pensioenvermogen en voortaan onzeker pensioen? Nee, dat kunt u niet, omdat de nieuwe pensioenwet dit expliciet uitsluit.

• U dacht dat u met een meerderheid van deelnemers toch zeker wel moet instemmen voor zo’n grote wijziging in uw pensioen? Nee, ook dat voorstel hebben de regeringspartijen verworpen. Waar het bijzonder is dat het pensioen van politici wel onder het oude pensioenstelsel blijft bij inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet. Omdat politici volgens de grondwet met 2/3de meerderheid moeten instemmen om hun pensioen te wijzigen, en die meerderheid was er zelfs onder politici niet: de regering denkt dit op te lossen door voor politici (voorlopig of definitief) een aparte status te creëren.

U kunt de pensioenhervorming zelf niet volgen. Ik moet bekennen dat ik ook niet alle stukken van deze pensioenwet goed begrijp en dat is nadat ik er maanden mee bezig geweest ben.

Ik kan wel constateren dat de rechters van dit land een behoorlijk rationele angst hebben voor een vloedgolf aan rechtszaken. Als mensen in een keer tienduizenden euro’s minder krijgen dan verwacht, zullen ze veel juridische middelen proberen, tot en met de gang naar de rechter in Straatsburg (EVRM) of Luxemburg (Handvest van de EU) vanwege onteigening.

En misschien begrijp u ook waarom ik de dreigende pensioenhervorming niet alleen onverstandig vind en tegengestemd heb, maar ook waarom ik werkelijk mijn hart vasthoud bij de invoering en de juridische en economische gevechten die kunnen uitbreken. En waarom ik wellicht tegen beter weten in hoop dat de Eerste Kamer alsnog een verstandig besluit neemt.

 

Meerartikelen

Vegaburgers
Nieuws

PVV doet vega-eten in de ban: voortaan standaard vlees, vis en zuivelgerechten bij provinciale bijeenkomsten

De provincie Noord-Holland heeft besloten om bij hun bijeenkomsten standaard gerechten met vlees, vis en zuivel te serveren, terwijl vegetarische of veganistische opties alleen worden aangeboden op verzoek. Deze omkering van het beleid markeert een v

Tesla
Nieuws

Duitse linksextremisten slaan toe: claimen platleggen Tesla-fabriek

Een zware stroomstoring treft momenteel de regio Oder-Spree in Brandenburg, een deelstaat in het oosten van Duitsland, als gevolg van een brand in een elektriciteitsmast. De impact is groot, aangezien de storing ook een grote fabriek van Tesla heeft

Migratie
Nieuws

Canarische eilanden overspoeld met meer dan 10.000 migranten in twee maanden tijd

Het aantal bootmigranten dat de Canarische Eilanden bereikt, heeft een alarmerend niveau bereikt dat de eilanden niet langer aankunnen. Tussen januari en februari dit jaar zijn bijna 12.000 migranten aangekomen op deze Spaanse eilanden voor de Afrika

Asiel
Nieuws

Derdelanders die vrijwillig vertrekken uit Nederland krijgen 5.000 euro mee op Schiphol

Ruim tweeduizend derdelanders, asielzoekers van buiten Europa die via een ander land naar Nederland zijn gekomen, moeten vandaag de Oekraïense opvangcentra verlaten. Wie dat vrijwillig doet krijgt 5.000 euro mee van de Nederlandse Staat. Officieel mo

Hugo
Achtergronden

Opnieuw tik voor De Jonge: rechter schrapt boete voor arts die Covid-recepten uitschreef

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een boete van 6375 euro, opgelegd door de gezondheidsinspectie (IGJ) aan arts Niek Rogger, vernietigd. De boete werd opgelegd wegens het voorschrijven van COVID-recepten, met name hydroxychloroquine en ivermect

Heutink
Nieuws

PVV-voorstel voor komst lokaal referendum Enschede aangenomen

Maandag is een initiatiefvoorstel van de PVV voor de komst van een lokaal correctief referendum aangenomen door een meerderheid van de raad in Enschede. Hiermee krijgen inwoners meer inspraak om ingevoerde, lokale wetgeving aan te passen.  In gesprek

Clitoris
Fun

Dit is waarom de Week van de Lentekriebels eerder begint dan normaal: 'Om rekening te houden met Ramadan'

Maandag 4 maart vond de aftrap van de Week van de Lentekriebels plaats, dezer dagen volgens sommigen nogal een omstreden lesweek omdat er aandacht wordt besteed aan seksuele voorlichting. Normaliter vindt Lentekriebels pas later plaats, maar vanwege

Politie
Nieuws

Aanrandingsplaag in Leiden: een vrouw slachtoffer van verkrachting

De politie in Leiden heeft aangekondigd onderzoek te doen naar diverse incidenten van aanranding en lastigvallen van vrouwen in het stadscentrum. Dit komt na een recente verkrachting van een jonge vrouw in de nacht van woensdag op donderdag. Volgens

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Jetten
Achtergronden

De vele vliegavonturen van D66'ers

Hoewel D66 zich profileert als klimaatpartij, handelen hun kiezers en politici bepaald niet naar hun eigen idealen. Terwijl ze pleiten voor minder CO2-uitstoot, vliegen ze zelf regelmatig de hele wereld rond. Hieronder vindt u een paar recente vliega

Trump
Nieuws

Trump verbannen van stembiljet? Nee, oordeelt Hooggerechtshof

Het federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft unaniem besloten dat voormalig president Trump mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen die gepland staan voor november. Dit besluit volgt nadat Trump de beslissing van het hoogste gerecht

Hoogeveen
Nieuws

Hoogeveen kaart schoffering EU van nationale parlementen aan: 'Waarom bestaan ze nog?'

De komst van een Europese digitale identiteit is een belediging voor de democratie, aldus JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat het Nederlandse parlement dit wetsvoorstel naar de prullenbak heeft verwezen, m

Woning
Nieuws

Huizenprijzen Nederland: voor gemiddelde woning is inkomen van bijna een ton vereist

Uit berekeningen van databedrijf Calcasa blijkt dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels een inkomen van bijna 100.000 euro vereist is. Dit nieuws komt naar voren nadat de huidige woningprijzen zijn afgezet tegen de nieuwe leennormen

Stroomnet
Nieuws

Netbedrijf Alliander komt doembericht: komende tien jaar nog wachtlijst van duizenden mensen op stroomnet

Ondanks miljardeninvesteringen zullen consumenten en bedrijven nog zeker tien jaar te maken hebben met tekorten aan stroomaansluitingen en verstoringen. Dit meldt netbeheerder Alliander aan de Telegraaf, die waarschuwt dat zonder technici uit het bui

Bitcoin
Nieuws

Bitcoin koerst op nieuw record af

Maandag heeft de bitcoin zijn opwaartse trend voortgezet. De grootste en meest bekende cryptomunt ter wereld doorbrak eerder op de dag al de grens van 64.000 dollar en steeg kort daarna verder tot boven de 65.000 dollar. Maandagochtend bereikte de cr

Overgewicht
Achtergronden

Obesitas-cijfers opnieuw gestegen. Raakt Nederland in een gezondheidscrisis?

Het aantal Nederlanders van 20 jaar of ouder met obesitas is het afgelopen jaar gestegen naar 16 procent, het hoogste percentage ooit. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huidige cijfers tonen

Omtzigt
Achtergronden

Dit is waarom de formatie vastloopt: 'Omtzigt heeft last van emotionele explosies en huilbuien'

De kabinetsformatie voor een mogelijk rechtse regering zit al enkele weken muurvast. De formatie lijkt in een impasse te zijn beland sinds Omtzigt wegliep bij de informatierond met informateur Ronald Plasterk. Wouter de Winther, politiek hoofdredacte

De Jonge
Nieuws

Kabinet wilde woord 'moeder' schrappen in bevolkingsregister; volgens De Jonge ging het om een 'foutje'

Het kabinet heeft plannen om in het bevolkingsregister het woord ‘moeder’ te vervangen door de term ‘ouder uit wie het kind is geboren’. Deze voorgestelde wijziging heeft echter tot verontwaardiging geleid bij de orthodox-christelijke SGP. Eerder had

Belgie
Nieuws

België pakt vier jonge jihadistische terreurverdachten op

Vier verdachten van terrorisme, die zondag in België zijn gearresteerd, blijken jongens te zijn tussen de 15 en 18 jaar oud. Het Belgische Openbaar Ministerie verklaart dat ze banden hebben met jihadistische groeperingen en worden verdacht van deelna

Wilders
Nieuws

Broer Hugo de Jonge hekelt Wilders: 'Verkoopt zijn ziel aan Israël'

De broer van Hugo de Jonge, Jakob de Jonge, richtte dit weekend zijn pijlen op PVV-voorman Geert Wilders. Wilders moet de toorn van De Jonge ondergaan omdat hij zijn ziel zou hebben verkocht aan Israël. De broer van Hugo de Jonge ziet in de Joodse st

Bukele
Nieuws

President El Salvador gaat 'genderideologie' op scholen verbieden

President Nayib Bukele, die eerder deze maand een herverkiezing won, bevestigt dat hij ‘genderideologie niet zal toestaan op scholen’. De president van El Salvador, Nayib Bukele, 42 jaar oud, heeft gendertheorie bekritiseerd en besloten dat het niet