Pieter Omtzigt: De duistere voortekenen van de pensioenwet

Opinie30 mei 2023 4 minuten Pieter Omtzigt

In een nieuwe blog schrijft onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over de nieuwe pensioenwet. Volgens Omtzigt zijn er flink wat kanttekeningen te plaatsen bij de komst van het nieuwe pensioenstelsel. In zijn blog gaat hij hierop uitgebreid in, Nieuwrechts heeft de blog integraal geplaatst. 

Dinsdag stemt de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk over de nieuwe pensioenwet. In normale omstandigheden zou ik rustig afwachten: soms zit je in een democratie nu eenmaal in de minderheid, de meerderheid beslist en wellicht hebben die het allemaal een stuk beter gezien.

Toch knaagt het behoorlijk. De Raad voor de rechtspraak heeft al twee keer hard gewaarschuwd. Lees door de keurige beleefde brief heen en je ziet dat de Raad een forse hoeveelheid civiele procedures verwacht. Zij vragen de regering nu al extra geld voor de extra werklast die dit meebrengt voor civiele rechters. En waarschuwen dat dit in het ergste geval zelfs kan leiden tot een volledige ontregeling van het civiele rechtspraaksysteem.

De regering heeft weliswaar zo ongeveer elke mogelijkheid tot bezwaar door deelnemers afgeschaft, maar toch zullen mensen juist vanwege het gebrek aan bezwaarmogelijkheden naar de rechter willen stappen.

U vraagt een voorbeeld? Het ABP bracht afgelopen jaren de persoonlijke pensioenvermogens van deelnemers in beeld. Met de nieuwe pensioenwet die ieders toegezegde uitkering standaard omzet in persoonlijke pensioenpotten natuurlijk bijzonder interessant om eens te bekijken. Ik heb brieven ontvangen van mensen die in januari 2023 nog een bedrag hadden staan van 900.000 euro (een mooi kapitaal voor een flink pensioen) maar dit bedrag in april 2023 ineens nog maar 600.000 euro was. Waarop deze geschrokken deelnemer vervolgens van ABP geen goede verklaring kreeg voor de daling van het pensioenpotje.

Sinds 25 mei is de berekening van het pensioenpotje bij ABP vervolgens voor iedereen offline gehaald. Laat dat op u inwerken: we gaan over op individuele pensioenpotten in het nieuwe stelsel en het grootste pensioenfonds haalt de berekening hoeveel er in de pot per deelnemers gereserveerd is, offline.

Na de invoering van de nieuwe pensioenwet – als de wet door de Eerste Kamer wordt aanvaard – krijgt iedereen in principe een eigen pensioenpotje. Maar je mag niet weten hoeveel er nu in de pot zit voor je. Je kunt de overgang dus niet volgen of narekenen.

Het ABP zegt zelf: “We kennen de nieuwe rekenregels nog niet. We kunnen dus helaas nog geen bedragen laten zien op basis van die nieuwe regels.”

De rekenregels waarmee het collectieve pensioenvermogen wordt omgezet in individuele pensioenvermogens is overigens wel zo goed als bekend en vergaand vastgelegd in wetgeving. Er zijn zelfs 100.000 economische scenario’s voorgeschreven voor een groot deel van de berekeningen. De complexiteit is echter zo groot dat ook experts dat overigens waanzin vinden. Want wat je in die economische scenario’s stopt, is cruciaal. Zo wordt in deze scenario’s een meetkundig aandelenrendement gestopt dat veel hoger is dan het historisch gemiddeld aandelenrendement en het onderliggende advies van de Commissie Parameters. Het 1-jarig rendement is ongeveer 9%. En als je met hoge verwachte rendementen rekent, heb je later een probleem: de premies kunnen omlaag volgens de berekeningen want met hoge rendementen kan je in verwachting een prachtig pensioen halen. Maar je hebt ook nu een probleem: want de rendementen worden ook gebruikt bij het bepalen wie hoeveel krijgt uit het collectieve vermogen in zijn persoonlijk pensioenvermogen.

Het probleem zit behoorlijk diep:

• U dacht dat duidelijk was bij de stemming hoe de collectieve pensioenpot verdeeld zou worden? Ik moet u teleurstellen. Dat is niet duidelijk.

• U dacht dat duidelijk was hoe groot uw persoonlijke pensioenpot nu was: nou het was duidelijk als u bijvoorbeeld bij het ABP zat, maar zal dit nu niet meer zijn, juist nu dit een zeer interessant gegeven is bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

• U dacht dat u een overzicht krijgt over de omzetting van rechten waaraan u rechten kun ontlenen? Nee, dat zal er niet zijn. Onlangs heeft een rechter besloten dat u geen rechten kunt ontlenen aan het Uniform pensioen overzicht dat u periodiek krijgt.

• U dacht dat de pensioenfondsen hun administratie op orde hebben? Nee, ook daarin moet ik u teleurstellen. De Nederlandsche Bank schreef onlangs dat 75% van de pensioenfondsen geen interne audit op datakwaliteit heeft uitgevoerd de afgelopen 2 jaar. Zie ook mijn vorige blog over pensioen.

• U dacht dat u bezwaar kon maken tegen het omzetten van uw opgebouwde rechten in een persoonlijk pensioenvermogen en voortaan onzeker pensioen? Nee, dat kunt u niet, omdat de nieuwe pensioenwet dit expliciet uitsluit.

• U dacht dat u met een meerderheid van deelnemers toch zeker wel moet instemmen voor zo’n grote wijziging in uw pensioen? Nee, ook dat voorstel hebben de regeringspartijen verworpen. Waar het bijzonder is dat het pensioen van politici wel onder het oude pensioenstelsel blijft bij inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet. Omdat politici volgens de grondwet met 2/3de meerderheid moeten instemmen om hun pensioen te wijzigen, en die meerderheid was er zelfs onder politici niet: de regering denkt dit op te lossen door voor politici (voorlopig of definitief) een aparte status te creëren.

U kunt de pensioenhervorming zelf niet volgen. Ik moet bekennen dat ik ook niet alle stukken van deze pensioenwet goed begrijp en dat is nadat ik er maanden mee bezig geweest ben.

Ik kan wel constateren dat de rechters van dit land een behoorlijk rationele angst hebben voor een vloedgolf aan rechtszaken. Als mensen in een keer tienduizenden euro’s minder krijgen dan verwacht, zullen ze veel juridische middelen proberen, tot en met de gang naar de rechter in Straatsburg (EVRM) of Luxemburg (Handvest van de EU) vanwege onteigening.

En misschien begrijp u ook waarom ik de dreigende pensioenhervorming niet alleen onverstandig vind en tegengestemd heb, maar ook waarom ik werkelijk mijn hart vasthoud bij de invoering en de juridische en economische gevechten die kunnen uitbreken. En waarom ik wellicht tegen beter weten in hoop dat de Eerste Kamer alsnog een verstandig besluit neemt.

 

Meerartikelen

Nieuws

Klaus Schwab brengt bezoekje aan Den Haag; FVD stelt Kamervragen

Woensdagmiddag werd WEF-voorzitter Klaus Schwab gesignaleerd bij het Mauritshuis in Den Haag. Hij heeft daar een gesprek gevoerd met premier Mark Rutte over 'kunstmatige intelligentie in de mondiale economie'. Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) wil d

Nieuws

Werken blijft niet lonen: Kamer wil armoedeval niet snel opheffen

Meer werken blijkt in Nederland lang niet altijd te lonen, vanwege het toeslagensysteem. Maar een poging om de armoedeval zo snel mogelijk op te heffen, is gesneuveld in de Tweede Kamer. Een meerderheid wil er zijn vingers niet aan branden. In Nederl

Nieuws

Rotterdam opent aanval op honden als stikstofvervuiler

Honden in de de Rotterdamse gebiedscommissie Hoek van Holland moeten vanaf 2024 verplicht aangelijnd lopen in Natura2000-gebied. De reden hiervoor is dat een hondendrol volgens de gemeente en de provincie te veel stikstof bevat, en daardoor schade ka

Nieuws

Kamer stemt tegen herstart van corona-enquête

De Tweede Kamer wil niet dat er een nieuwe parlementaire enquête komt naar het coronabeleid. Dat blijkt uit een motie die vorige week werd ingediend door BVNL, JA21 BBB en PVV. In juni meldde Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat de corona-enquête voorlo

Nieuws

Spanning rond Ter Apel houdt aan: geen nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers

Ter Apel blijft het enige aanmeldpunt voor asielzoekers. Er komt voorlopig geen tweede aanmeldcentrum in Nederland. Gesprekken met andere gemeenten hierover hebben tot niets geleid. Dit zegt staatssecretaris Van der Burg van Asiel tegen de Tweede Kam

Nieuws

Rutte over asieldwangwet: "Niet aan mij om te bepalen wat begrijpelijk is voor kiezer"

Woensdag zal staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) aan de Kamer moeten uitleggen waarom hij als staatssecretaris vóór, maar als VVD'er tégen de spreidingswet is. Premier Mark Rutte geeft toe dat dit vreemd kan overkomen op de kiezer.

Nieuws

New York gaat miljarden uitgeven aan opvang illegale migranten

New York zal de komende drie jaar één miljard dollar uitgeven aan hotels voor illegale migranten. Eric Adams, de burgemeester van New York Stad, denkt zelfs dat de totale kosten waarschijnlijk ongeveer 12 miljard zullen zijn. Lokale inwoners proteste

Achtergronden

Tjeerd de Groot onthult agenda: 'D66 wil een einde aan de bio-industrie'

D66-prominent Tjeerd de Groot heeft weer van zich laten horen. In een bericht op sociale media maakt de D66-politicus bekend dat zijn partij korte metten wil maken met bio-industrie in Nederland. Wat hem betreft moet de gehele sector compleet worden

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

Derksen wil echte cijfers over kosten asielzoekers weten: "Nederlanders staan op laatste plaats"

Nederland betaalt wekelijks ruim 1,5 miljoen euro om drieduizend asielzoekers op te vangen op twee schepen. Volgens Vandaag Inside-commentator Johan Derksen is dit nog maar het topje van de ijsberg. Tijdens een uitzending van Vandaag Inside stelt hij

Nieuws

Eerste Kamer verklaart stikstoffonds controversieel

Het miljardenfonds voor stikstofmaatregelen lijkt voorlopig toch niet doorgevoerd te worden. De Eerste Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard. Hierdoor zal het pas behandeld kunnen worden zodra er een nieuw kabinet is. Het plan van Stikst

Nieuws

PVV organiseert informatieavond om bezorgde bewoners te helpen bij bezwaarschrift tegen komst azc

De Noord-Brabantse afdeling van de PVV organiseert op 29 september een informatieavond in Geldrop. Tijdens deze informatieavond zullen PVV-politici bewoners helpen bij het maken van een bezwaarschrift. Dit bezwaarschrift kan gebruikt worden om de kom

Nieuws

Woedende klanten door vegetarische McKroket van McDonalds

Klanten zijn woest op McDonalds nu ze ineens een kroket krijgen zonder vlees. Medewerkers delen anoniem met het AD dat sommige klanten zelfs agressief worden en met dienbladen smijten en schelden. ‘Ik ga die teringzooi niet eten’, luidt het. Klanten

Video

Worden ouderen voorgelogen over hun pensioen?

Worden ouderen in Nederland bedonderd door de politiek en de regering? Ja, aldus BVNL-politicus Henk Krol tegenover NieuwRechts. "Ouderen in Nederland lopen namelijk 24 procent aan pensioen mis", vertelt Krol in een exclusief interview met NieuwRecht

Achtergronden

Nour (15) kwam als asielzoeker naar Nederland vanwege goede voorzieningen

Momenteel verblijven er 351 minderjarige asielzoekers in Ter Apel, zeven maal zo hoog als voorzien. Eén van hen is de 15-jarige Raed Nour (niet zijn echte naam). Tegenover RTL Nieuws vertelt waarom hij naar Nederland is gekomen: van familie heeft hij

Achtergronden

Omtzigt presenteert kandidatenlijst: dit zijn de meest opvallende namen

Pieter Omtzigt heeft dinsdagavond de kandidatenlijst van zijn politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) gepresenteerd. De lijst telt welgeteld 44 mensen, waaronder veel oud CDA'ers, een gedupeerde toeslagenmoeder, een NRC-columnist en een lokale

Achtergronden

Studie: Meeste jongeren vinden aandacht voor klimaatcrisis overdreven

Uit een nieuwe Ipsos-peiling blijkt dat een meerderheid van de jongeren de aandacht voor de klimaatcrisis soms of vaak 'overdreven vindt'. De helft maakt zich geen zorgen om de klimaatcrisis. Ook heeft de klimaatcrisis geen negatieve of positieve inv

Nieuws

Aboutaleb geeft blokkerende klimaatactivisten ruim baan: 'Het is een grondrecht'

Begin deze maand bezette Extinction Rebellion 's middags de Erasmusbrug in Rotterdam. De politie greep niet in, en de brug was pas tegen de avond weer vrij. Nu vertelt burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat hij zeker geen spijt heeft van deze aanpak

Achtergronden

Britse minister wil massa-immigratie aanpakken: "Multiculturalisme heeft gefaald"

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, wil flink werk gaan maken van een strenge asielaanpak. Dit is niet voor niets: ongebreidelde migratiestromen ziet zij als een "existentiële uitdaging" voor het Westen. De minister wil onder

Nieuws

PVV en BBB stemmen verdeeld over verbod op genderbehandelingen voor minderjarigen

Dinsdag hebben de rechtse partijen verdeeld gestemd op een FVD-motie om genderbehandelingen voor minderjarigen te verbieden. FVD, SGP, BVNL en JA21 stemden unaniem voor. Maar de partijen PVV en BBB waren gesplitst over de kwestie. Andere fracties, zo

Nieuws

Greenpeace blijft volharden in 'terreur' aan Rabobank

Maandag kondigden Greenpeace en Extinction Rebellion radicale actie aan tegen de Rabobank. Indien de bank niet in twee weken hun eisen inwilligt, willen de twee klimaatactiegroepen doorheen het hele land Rabobank-kantoren gaan sluiten. Ondanks hevige