Dit meldt Omroep Flevoland. Volgens het COA kwamen er steeds meer klachten binnen over fietsendiefstal in de omgeving. De gestolen fietsen werden later dikwijls teruggevonden in het azc, maar volgens het COA zouden de inwoners niet verantwoordelijk zijn voor de diefstallen.
Nu komt de gemeente met een plan. Er zullen zo'n 150 fietsen ter beschikking worden gesteld aan de asielzoekers. Ook krijgen ze een eigen werkplaats voor fietsenonderhoud. Het is de bedoeling dat de inwoners deze werkplaats zelf gaan onderhouden. In totaal bedragen de kosten 80.000 euro.
De politie zal een deel van de fietsen leveren. Het gaat hierbij om oude fietsen die ooit in beslag zijn genomen maar nooit zijn opgehaald. Het COA bekijkt nog hoe het overige deel kan worden geleverd, meldt Omroep Flevoland.
'Onvoorstelbaar'
Het voormalige PVV-Statenlid Joeri Pool is woest over deze gang van zaken. Volgens hem 'wordt diefstal beloond'. Pool schrijft: 'Onvoorstelbaar. In Kampen jatten asielzoekers onze fietsen bij de vleet en in plaats van dat dit asieltuig wordt aangepakt, krijgen ze nu gratis fietsen om zo "diefstallen te voorkomen"..!'
Momenteel biedt het azc in Dronten plek voor 1300 asielzoekers. Dit is niet zonder ongeregeldheden. De naburige gemeente Kampen heeft een potje geld gereserveerd voor inwoners nabij het azc om hun huis te verlichten tegen de overlast van asielzoekers. Een groep asielzoekers maakt de stad niet bepaald leefbaar, waardoor de gemeente zich genoodzaakt voelt om in te grijpen.
In januari werd bekend dat er in de loop van dit jaar, ondanks een toenemende klachten van overlast en diefstal door azc-bewoners, achttien nieuwe statushouders zullen worden gehuisvest in het centrum van Kampen.