FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen trekt deze conclusie uit e-mails van VWS-ambtenaren, daterend uit februari 2021. Hieruit blijkt dat een vertegenwoordigers van Twitter en Facebook meermaals aanwezig zijn geweest op bijeenkomsten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze bijeenkomsten gingen over desinformatie.
Een VWS-ambtenaar vroeg aan een Facebook-vertegenwoordiger: 'Zou je dit aan Twitter kunnen doorsturen, misschien kunnen ze deze man blokkeren?'
Maar een dag later wordt de VWS-ambtenaar gecorrigeerd door zijn collega. 'Ik word er vanuit de woordvoering op gewezen dat vragen aan Twitter het account te blokkeren als een vorm van censuur kan worden uitgelegd. Ik heb mij dat niet zo gerealiseerd, maar zie hierdoor getrieerd dat ook wel. Lijkt me dat zowel vanuit VWS alsook de IGJ hier vandaan moeten blijven,' schrijft hij.
Denktank Desinformatie
Vervolgens wijst de collega op Denktank Desinformatie. Dit was een overheidsorgaan van 35 leden die informatie censureerde tijdens de coronacrisis. Het ging om informatie die "schade aan het openbare domein" kon veroorzaken, aldus NRC.
'Indien nodig wordt misinformatie minder prominent geplaatst en desinformatie geblokkeerd,' schreef toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief in januari 2021.