De aanleiding voor Simons' pleidooi is een incident in Helmond, afgelopen weekend. Daar zette de politie een taser in tegen een zestienjarige jongen die op een scooter reed, meldt Algemeen Dagblad. De jongen had geen geldig rijbewijs en geen helm op. Ook was de scooter niet verzekerd en had een ongeldig framenummer. Tot slot bleek de jongen verdovende middelen op zak te hebben. Hij weigerde echter te stoppen voor een stopteken van de politie, en probeerde te vluchten.
Volgens AD zag de politie zich genoodzaakt om een taser in te zetten bij de arrestatie. Deze taser-inzet stuit echter flink tegen de borst van BIJ1-leider Sylvana Simons. Zij pleit al langer tegen de politie-taser, omdat er volgens haar te vaak sprake is van buitensporig politie-optreden.
Verkeerde getallen
Op Twitter probeert Simons de gruwelijke werking van de politie-taser aan te tonen. 'Stopcontact: 230 volt. Taser: 50.000 volt,' schrijft ze. Maar dit komt haar al snel te staan op verontwaardigde reacties. Critici merken op dat Simons spanning (voltage) en stroomsterkte (ampère) door elkaar haalt.
'Ons immer deskundig kamerlid begrijpt kennelijk niet dat het om de ampère gaat. En ook voor mensen met een kleurtje geldt dat als de politie je sommeert te stoppen je moet stoppen,' schrijft een Twitteraar.
Ook FVD-lid Jan Leonard Epema kan zijn ogen amper geloven. 'Een taser is lang niet zo sterk als een stopcontact,' schrijft hij. Volgens cijfers levert een stopcontact 16 ampère en een taser amper 0,00013 ampère. Epema legt uit: 'Voltage is vergelijkbaar met de snelheid van een projectiel, en stroom met het gewicht. De taser levert veel voltage, maar weinig stroom. Dus erg weinig kracht.'
Tot slot klinkt er ook vanuit de linkerhoek kritiek. Zo noemt Harwin van Wesel, Volt-fractiemedewerker te Zwolle, dit een 'mooi voorbeeld van waarom we meer bèta's nodig hebben in de politiek'.