Het stroomnet in Zeeland heeft zijn maximumcapaciteit, kondigt netbeheerder TenneT aan. Volgens TenneT komt dit door de explosieve groei in het aantal aanvragen voor aansluitingen van bijvoorbeeld waterstoffabrieken en grote batterijen om stroom op te slaan.
De overvraag komt niet uit de lucht vallen. Sinds de energiecrisis van vorig jaar is er een grote toename te zien in het aantal windturbines, zonneparken, laadpalen en warmtepompen in Nederland. Ook de verduurzamingsplannen vanuit de politiek en in de industrie zijn een factor in het hoge aantal nieuwe aanvragen. Soms worden er hele woonwijken gebouwd met een standaard warmtepomp en zonnepanelen.
Alle apparatuur moet worden aangesloten op het stroomnet, wat voor steeds grotere problemen zorgt. Het stroomnet raakt namelijk overal in het land overbelast. Vorig jaar gooide netbeheerder TenneT het stroomnet in Flevoland, Limburg en Noord-Brabant al eens op slot vanwege overbelasting. Netbeheerder Enexis kondigde vorige maand aan dat grootgebruikers in Overijssel tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer kunnen doen.
Verplichte overstap op warmtepomp
Net zoals in Overijssel, mogen nu ook in Zeeland alleen de grootgebruikers geen nieuwe aanvraag meer doen. Huishoudens en kleine bedrijven kunnen nog wel hun warmtepomp en zonnepanelen laten aansluiten op het elektriciteitsnet.
Maar het is de vraag of dit zo zal blijven, want voorlopig lijken de problemen nog niet uit de lucht. In mei heeft demissionair Woonminister Hugo de Jonge (CDA) zijn nieuwe maatregelen uit het klimaatpakket gepresenteerd. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp de norm. Dit betekent dat mensen, die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen, verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. En dus zullen er naar verwachting nog veel meer warmtepompen bijkomen.
Ook in Duitsland, New York, en een Utrechtse woonwijk komt er een verplichte overstap naar de warmtepomp in de komende jaren. Sommige experts zetten echter grote vraagtekens bij de heilzame werking van de warmtepomp. Volgens hen is een warmtepomp vervuilend, erg duur, en niet voor elk huis geschikt.