Momenteel verwarmen maar liefst 41 miljoen huishoudens in Duitsland hun huis nog met aardgas of stookolie. Slechts 3 procent van alle huishoudens gebruikt een warmtepomp.
Maar over acht maanden is het gedaan. Dan mogen er in Duitsland geen nieuwe gas- en olieverwarmingsinstallaties worden geïnstalleerd als ze niet voor ten minste 65 procent op hernieuwbare energie werken.
Warmtepompen behoren tot het belangrijkste alternatief. Maar naar verwachting zullen vooral rijtjeshuizen moeilijk een warmtepomp kunnen installeren. Dit heeft een goede reden: los van de torenhoge onkosten maakt een warmtepomp ook veel lawaai, aldus Chip.
Bovendien bleek recent uit onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. Ook energie-expert Willy Lievens zich heel kritisch op de warmtepomp bij nieuwsmedium De Morgen: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."
Duitsland zit midden in een energietransitie. Onlangs sloot de regering de laatste kerncentrales in het kader van verduurzaming. Het land wil meer gaan inzetten op hernieuwbare energie.
'Verarmings- en onteigeningsbeleid'
De rechtse anti-immigratiepartij Alternatieve für Deutschland reageert woest op het fossiele installatieverbod. 'Volledig krankzinnige voorschriften, dwang om warmtepompen te kopen, feitelijk verbod op olie- en gasverwarmers: dit alles leidt onvermijdelijk tot een verarming van de middenklasse omdat mensen het niet langer kunnen betalen,' reageert fractievoorzitter Alice Weidel.
De Duitse overheid maakt zich schuldig aan een 'breed verarmings- en onteigeingsbeleid', stelt Weidel: "Ik ben echt gechoqueerd. Ik weet niet meer hoe je zoiets überhaupt moet uitleggen. Alleen domheid kan het niet meer zijn van Habeck. Dit zal ons land totaal verpesten."
Klimaatonvriendelijk
Het verbod komt uit de koker van Klimaatminister Robert Habeck (Groenen). Het privé-appartement Habeck in Flensburg is echter alles klimaatvriendelijk, blijkt uit cijfers van Stadtwercke Flensburg.
Volgens nieuwsmedium Junge Freiheit is Habecks woning aangesloten op de stadsverwarming van Flensburg. Deze verwarming bestaat voor 98,3 procent uit fossiele brandstoffen. Vorig jaar was het aandeel harde kolen voor de energiemix 71 procent. Nog eens 23 procent bestond uit aardgas. Slechts 1,2 procent van de stadsverwarming bestond uit hernieuwbare energie.
Ook op andere gebieden toont Klimaatminister Robert Habeck zich weinig klimaatvriendelijk. Eerder dit jaar bleek al dat Habeck enorm veel vliegt, bijna het meest van alle Duitse ministers. Op nummer één staat zijn partijgenoot van de Groenen, Annalena Baerbock.