Alle zonne- en windenergie samen zal nog niet de helft van de energie produceren die Nederland nodig heeft, waarschuwt Turkenberg. "Stel dat we op het land 10.000 megawatt windvermogen neerzetten. Dan kun je ook nog denken aan zonne-energievermogen. Verplicht op parkeerterreinen. En ook op het vrije veld, landbouwgronden. Dat alles bij elkaar wekt ongeveer de helft hoeveelheid energie op die we moeten gebruiken."
Turkenberg zegt dat aardwarmte en omgevingswarmte ook niet voldoende zullen zijn. De emeritus hoogleraar kaart ook aan dat linkse en zelfs rechtse partijen geen bio-energie willen gebruiken voor warmte en elektriciteit.
Turkenberg zegt dat kolencentralen kunnen worden omgebouwd naar bio-energiecentralen. Hij zegt dat duurzaamheid-eisen gesteld kunnen worden en dat veel andere Europese landen zoals Denemarken, Duitsland en België al hiernaar kijken. "Allerlei landen die kijken wel, maar Nederland zegt: wij willen dat niet."
Turkenberg zegt ook dat de plannen om in 2050 of zelfs al in 2040 niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen onrealistisch zijn. De bedoeling is om Nederland meer gebruik te laten maken van energie uit andere landen. Turkenberg zegt echter dat de energiecentrales en de netwerken die de energie moeten gaan leveren nog gebouwd moeten worden en dat dit allemaal langer zal gaan duren. "Alle infrastructuur moet nog komen."
Turkenberg denkt dat alhoewel het goed is om te experimenteren met de transitieplannen van de regering, deze niet op tijd zullen lukken. "Daar worden proeven mee gedaan. Ik zeg ook niet dat die technologie niet moet worden ontwikkeld. Maar die moet op zo'n grote schaal worden ingezet in 25 jaar. Ik zeg, dat gaat niet lukken en dan hou je nog meer één optie over en dat is kernenergie."