Horeca-uitbater Martin vertelt aan Hart van Nederland dat hij zich bedrogen voelt door de overheid. "De verwachtingen waren dat de coronatijd enkele weken zou duren. In twee jaar tijd gingen we van lockdown naar lockdown. We dachten er wel aan om faillissement aan te vragen, maar beseften ook dat failliet gaan onomkeerbaar is. Maar alle kosten en de uitgestelde belastingen liepen door."
Ook hekelt Martin het feit dat de overheid doet alsof zij ondernemers hielpen, want steun kan je het niet noemen, aldus de horeca-uitbater. "Daarbij kwam ook nog eens dat we lang niet genoeg steun kregen. Wij werden voor 55 procent van onze kosten gecompenseerd, de andere kleine helft moesten wij zelf ophoesten. Daarbij komt nu ook nog eens de inflatie, gascrisis en nieuwe horecaondernemers die zonder schuld beginnen. Wij kunnen niet alles doorrekenen aan mijn klant. Ik kan toch geen 5 euro voor een biertje gaan vragen?"
Volgens Martin hebben ondernemers meer tijd nodig om hun uitstaande schulden af te lossen.
Steeds meer ondernemers worstelen met schulden en kosten sinds corona
Meer en meer ondernemers worstelen met financiële problemen sinds corona. Alhoewel massale faillissementen werden verwacht zijn die tot nu toe beperkt gebleven. Ruim 230.000 bedrijven zitten echter nog steeds met uitstaande schulden bij de Belastingdienst. De bedrijven hoefden tijdens de coronacrisis niet alle belasting te betalen. Nu moeten ze het alsnog terugbetalen. Voor veel ondernemers blijkt dit momenteel onmogelijk. Vanaf september kunnen bedrijven zelfs te maken krijgen met de deurwaarder.
Sommige bedrijven krimpen juist in door een personeelstekort terwijl ze onder druk staan hun belastingschuld terug te betalen. Pieter Blaauwhof is een ondernemer die een wijnbar begon kort voor de coronacrisis en 40.000 euro schuld heeft opgelopen. "Voor velen liggen de afgelopen jaren achter ons, maar voor ons als horeca nog niet helaas. De pijn zit hem bij ons in het terugbetalen van een belastingschuld, het UWV en een stukje huur", zegt Blaauwhof tegen de NOS.
De oplopende energieprijzen maken het nog moeilijker voor ondernemers om hun schuld terug te balen. "En vergeet niet de dure elektriciteitsrekeningen die hier echt door het dak zijn geschoten", aldus Blaauwhof.
Het CBS zegt dat het aantal faillissementen als vijftien maanden lang hoger is dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. Deze trend wordt ook opgemerkt door het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK).