In 2021 haalde D66 nog 24 zetels, maar de kans is klein dat dit in november weer gaat gebeuren. Momenteel blijft de partij van Sigrid Kaag hangen op een schamele 10 zetels in de Ipsos-peiling. De kans is daarom groot dat veel huidige D66-Kamerleden binnenkort het Binnenhof zullen moeten verlaten. De nieuwe verkiezingen zijn op 22 november.
Dinsdag is de nieuwe kieslijst van D66 gepresenteerd. In deze lijst zijn er aanwijzingen dat de partij een nieuwe koers wil varen. Wat namelijk opvalt, is dat Kamerleden met een uitgesproken mening over identiteitspolitiek op een vrijwel onverkiesbare plek zijn gezet. Fonda Sahla, die vindt dat de zorg is 'ingericht voor de witte man', staat zelfs op plek 24. Voor haar moet zij Sjoerd Warmerdam dulden, een oud-gemeenteraadslid uit Amsterdam.
Op plek 22 is Alexander Hammelburg gezet. Hij bepleitte ervoor om de termen 'lhbti'ers' en 'gehandicapten' op te nemen in Artikel 1 van de Grondwet. Dit is eerder dit jaar gebeurd, waarover hij zich erg verheugd toonde. Voor Hammelburg staat Lisa van Ginneken op de kieslijst, het eerste transgender Kamerlid van Nederland. Recent werd zij nog berispt door SGP-leider Kees van der Staaij, omdat hij vond dat ze haar gevoelens te veel deelde bij het controversieel verklaren van de transgenderwet.
Mogelijke terugkeer en feministe
Op meer kiesbare plekken staan Tjeerd de Groot (plek 12) en Wieke Paulusma (plek 14). Eerstgenoemde wil de veestapel halveren, honden en katten aanpakken, het stikstofbeleid voortzetten, en eigen rechten aan de Waddenzee verstrekken. Ook maakte hij dit jaar een verslaggever van Ongehoord Nederland uit voor 'fascist'. Paulusma, op haar beurt, noemt seksuele activiteit een 'mensenrecht'. Daarnaast ziet ze de vogelgriep als een 'reële bron voor nieuwe pandemie'.
Maar helemaal rekent D66 niet af met de identiteitspolitiek. Een opvallende binnenkomer is namelijk Yesim Candan, een RTL-columniste en uitgesproken feministe. In maart haalde zij nog het nieuws omdat je volgens haar een vrouw kunt "verkrachten en aanranden met woorden". Deze uitspraak deed zij bij de podcast De Doorzetters. "Heel veel vrouwen worden hier zo onzeker van en zitten hier echt mee," zei ze. "Ze kunnen er niet van slapen. Ik vind dat je ook met woorden een vrouw kunt aanranden. Dat is echt zo. Je kunt met woorden een vrouw verkrachten en aanranden."
Met plek 11 is het zomaar mogelijk dat Candan vanaf november in de Tweede Kamer zit. Ook de gebruikelijke namen als Rob Jetten, Jan Paternotte en Joost Sneller zijn op een verkiesbare plek gezet. Maar er nemen ook grote namen afscheid. Zo zullen de huidige ministers Ernst Kuipers, Robbert Dijkgraaf, Sigrid Kaag en staatssecretaris Gunay Uslu niet meer verkiesbaar zijn.