"Wat we in de praktijk zien, is dat mensen het systeem te slim af zijn. Ze komen naar het Verenigd Koninkrijk en zeggen dat ze homoseksueel zijn, in een poging om een verblijfsstatus en een speciale behandeling te verkrijgen. Dat is niet eerlijk of juist", vertelt ze in een interview met het tv-programma Peston.
Braverman krijgt de vraag of 'homoseksualiteit' inderdaad vaak wordt misbruikt door migranten. "Ik ben bang van wel", zegt ze. "We zien het geregeld in de praktijk dat mensen zeggen dat ze homoseksueel zijn, maar het niet echt zijn. Ze doen het alleen om een speciale handeling te krijgen. Dat is niet hoe onze samenleving moet werken."
Fraude bij asielaanvragen
Als reactie op Bravermans uitspraak wijst journalist David Atherton op het geval van de Zimbabwaanse migrant Gabriel Vengesai. In 2006 verkreeg Vengesai een Britse verblijfsstatus omdat hij beweerde homoseksueel te zijn. Maar tijdens zijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk verkrachtte hij wel een 14-jarig meisje, omschreef Daily Mail destijds. Hiervoor kreeg hij een celstraf van zes jaar opgelegd door de rechtbank van Winchester.
Het is niet de eerste keer dat fraude door asielzoekers wordt aangekaart. In juli bleek uit onderzoek van DailyMail dat Britse advocaten Indiase asielzoekers leren hoe ze kunnen frauderen bij de Britse immigratiedienst om zo een vluchtelingenstatus te krijgen. Tegen hoge kosten krijgen Indiase asielzoekers te horen dat ze zich moeten voordoen als een onderdrukte minderheid uit hun thuisland, om zo binnen de kaders van het Britse asielsysteem te passen.
Zorgen om massa-immigratie
Braverman wil zich inzetten om het migratiebeleid in Groot-Brittannië flink aan te scherpen. Deze week zei Braverman in een toespraak dat een streng migratiebeleid broodnodig is in Europa. Volgens haar vormt de massa-immigratie een "existentiële bedreiging" voor westerse landen, en "heeft het multiculturalisme gefaald".
Vorig jaar werd bekend dat ook Zweden fraude bij asielaanvragen flink wil gaan aanpakken. De regering gaf de opdracht om verblijfsvergunningen makkelijker te kunnen intrekken. De migranten bij wie dit wordt ingetrokken, wil de regering vervolgens kunnen 'terugsturen' naar hun oorspronkelijke thuisland. Daarnaast moet de misbruik rondom de verstrekking van deze vergunningen worden tegengegaan.