Rousseau is de leider van de Vooruit, een links-progressieve politieke partij in Vlaanderen. 'In een ideale samenleving besteedt niemand nog bijzondere aandacht aan je huidskleur, geslacht, gender, seksuele geaardheid, leeftijd of religieuze overtuiging', staat er op de website te lezen. Volgens de laatste peiling is Vooruit momenteel de op-twee-na grootste partij, na Vlaams Belang en N-VA.
Maar nu ligt Rousseau flink onder vuur in de media. Begin september ging hij een avondje uit in een café te Sint-Niklaas, zijn geboortestad. Maar laat op de avond, toen hij veel gedronken had, raakte hij in gesprek met de agenten daar. Al snel kwam het gesprek op de lokale Roma-gemeenschap.
Volgens Rousseau veroorzaken deze mensen veel overlast, zwerfafval en intimidatie in Sint-Niklaas. Daarom wilde hij dat de daders flink worden aangepakt. Op de bodycams van agenten is te horen dat de politicus de agenten aanspoort om "beter wat meer met de matrak op die bruine mannen kloppen, de enige manier om respect af te dwingen". Een 'matrak' is een politie-knuppel.
Publicatieverbod door rechter
Vlak na dit incident kreeg Rousseau een aanklacht aan zijn broek, omdat zulke uitspraken strafbaar kunnen zijn in België. Er werd een proces-verbaal opgesteld waarin zijn uitspraken werden opgenomen.
Vorige week wilden twee Vlaamse mediakanalen, VRT en HLN, het proces-verbaal publiceren. Maar hier stak Rousseau een stokje voor. Hij stapte naar de rechter, en de rechter legde VRT en HLN een publicatieverbod op. Al snel stelden hoogleraren al dat het publicatieverbod ongrondwettelijk was en in strijd met de persvrijheid. Nu, een week later, is het proces-verbaal alsnog gepubliceerd.
Donderdag is Rousseau verhoord door de politie vanwege zijn uitlatingen. In een publieke reactie betuigt hij grote spijt van zijn daden, meldt VRT. "Ik ben zelf een beetje geschrokken van mezelf. Voor die foute uitspraak wil ik me heel duidelijk excuseren", vertelt hij in een persconferentie. Hij zegt zich nog weinig te herinneren van de desbetreffende avond.
Ontucht met jongemannen
Het is niet de eerste keer dat Rousseau in aanraking komt met justitie. In juni kwam er een klacht bij de Antwerpse rechtbank, waarin Rousseau werd beschuldigd van ontucht met jongemannen. Later werd deze klacht geseponeerd.