Moslims bestormen vliegveld en plegen pogrom op Joodse mensen die arriveren
Honderden Dagestani hebben zondagavond het vliegveld in Machatsjkala bestormd in een poging een pogrom te plegen op een arriverend vliegtuig vanuit Tel Aviv. De islamitische Dagestani waren op zoek naar arriverende Joden op het vliegveld. Volgens Russische staatsmedia zijn tientallen Dagestani opgepakt.
Honderden antisemitische moslims bestormden zondagavond het vliegveld in de hoofdstad van Dagestan. Volgens de Russische autoriteiten zijn hierbij zeker 20 mensen gewond geraakt, het gaat hierbij onder meer om burgers en politieagenten.
De horde Dagestani bestormde het vliegveld op zoek naar Joodse mensen. Op het moment van de bestorming was er net een vliegtuig vanuit Tel Aviv geland. Een Israëlische functionaris laat aan de Times of Israël weten dat alle Joodse en Israëlische burgers aan boord op de luchthaven onder bescherming werden gebracht. Op beelden is te zien hoe de groep antisemitische Dagestani het vliegveld verovert en de jacht op Joden opent.
In #Dagestan, a crowd stormed the building of Makhachkala airport in search of Jews from a flight from Tel Aviv. pic.twitter.com/TaBvakBKIE
— NEXTA (@nexta_tv) October 29, 2023
NOW - Muslims chant "Allahu Akbar" and hunt down Jews they suspect are on a plane at the airport in Makhachkala-Dagestan, Russia.pic.twitter.com/epEldfDsfi
— Disclose.tv (@disclosetv) October 29, 2023
"I came here for the Jews. I will kill them with a knife."
— NEXTA (@nexta_tv) October 30, 2023
Dagestani children outside Makhachkala airport yesterday said they had come to kill Jews.
"You are tigers," the cameraman added. pic.twitter.com/9W7SWmauBY
Het radicaal islamitische karakter van Dagestan
Dagestan, gelegen in de Kaukasus-regio van Rusland, is een gebied dat de afgelopen decennia bekendheid heeft gekregen vanwege zijn radicaal islamitische karakter. Dit karakter is ontstaan als gevolg van een complexe mix van historische, politieke, en sociale factoren.
Dagestan, met zijn diverse etnische samenstelling en religieuze diversiteit, heeft een lange geschiedenis van islamitische invloed. Het grootste deel van de bevolking in Dagestan is moslim, met verschillende etnische groepen die verschillende stromingen van de islam aanhangen.
Hoewel de meerderheid van de moslims in Dagestan gematigde en vreedzame aanhangers zijn, heeft het gebied ook een aanzienlijke groep van radicale islamitische groeperingen. Een van de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan het radicaal islamitische karakter van Dagestan is de onrust en het conflict in de regio. Dagestan heeft te kampen gehad met politieke instabiliteit, armoede en corruptie, wat de voedingsbodem vormt voor extremistische ideologieën.
Het conflict in Tsjetsjenië, dat grenst aan Dagestan, heeft ook bijgedragen aan de radicalisering in de regio. De Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijd en de aanwezigheid van islamitische milities hebben geleid tot de verspreiding van extremistische ideologieën naar Dagestan. Daarnaast heeft Dagestan enkele gewelddadige extremistische groepen voortgebracht, zoals de Kaukasische Emiraat, die banden heeft met internationale jihadistische organisaties zoals Al-Qaeda.
Deze groepen hebben in het verleden aanslagen gepleegd in Dagestan en andere delen van Rusland, wat heeft bijgedragen aan de perceptie van Dagestan als een broeinest van radicalisme.
De Russische regering heeft geprobeerd om de radicalisering in Dagestan aan te pakken door middel van harde handhaving en repressie, maar dit heeft niet altijd het gewenste resultaat opgeleverd.