Mona Keijzer vreest 'surveillancemaatschappij' als cash geld wordt afgeschaft
BBB-kandidaat Mona Keijzer wil contant geld dolgraag in de omloop houden. Dit is niet voor niets: het alternatief, de digitale euro, kan volgens haar namelijk leiden tot een "surveillancemaatschappij". Ze vreest dat burgers dan niet meer helemaal zelf kunnen bepalen waaraan ze hun geld uitgeven, vanwege allerlei digitale bepalingen.
De komst van de digitale euro is steeds vaker onderwerp van gesprek. Dit is niet voor niets: in juni diende de Europese Commissie een wetsvoorstel in om de digitale euro in te voeren. Vorige maand kondigde ECB-directeur Christine Lagarde aan dat de digitale euro zijn voorbereidende fase ingaat. Naar verwachting zal dit als vervanging gaan dienen voor contant geld, hoewel de ECB dit vooralsnog ontkent.
De digitale euro is al langer een hoofdpijndossier voor critici. Zij vrezen namelijk dat er volledige digitale surveillance en zelfs controle komt over het bestedingspatroon van burgers. Ook BBB-prominent Mona Keijzer heeft veel zorgen, vertelt zij in een interview met Holland Gold.
Als contant geld wordt uitgebannen, vreest Keijzer een doemscenario. "Dan komen we in een surveillancemaatschapnij terecht, want men kan via digitale bepalingen zien waar jij je geld aan uitgeeft, en daarin ook ingrijpen", zegt ze. "Daarom zijn wij voor cash geld. Want als je dat verbiedt, geef je eigenlijk de overheid de ultieme macht."
Weinig draagvlak en zorgen om privacy
Volgens Keijzer is belangrijk dat mensen zelf kunnen bepalen waaraan ze hun geld uitgeven. Dit lijkt onder druk te komen te staan met de komst van de digitale euro. Volgens Lagarde overweegt de ECB namelijk om controlemechanismes in te stellen vanaf 300 tot 400 euro. Ook zijn Nederlanders volgens haar "best blij" zijn met de komst van de digitale euro. Maar uit recent onderzoek van I&O Research blijkt dat slechts 8 procent van de Nederlanders voor de invoering van de digitale euro is.
Vorig jaar keerde de BBB zich al tegen de digitale euro. Volgens de boerenpartij wegen de voordelen van de digitale euro niet op tegen 'de waslijst aan nadelen voor de burger'. Zo maakt BBB zich zorgen om privacy en het gebrek aan draagvlak onder burgers.