ON-leden woest na vertrek Blommestijn: 'Lidmaatschap opgezegd'
Rechtsfilosofe en presentatrice Raisa Blommestijn maakte maandag bekend per direct te stoppen bij omroep Ongehoord Nederland. Naar eigen zeggen had Blommestijn een ultimatum opgelegd gekregen van haar baas Arnold Karskens: per direct stoppen met X, of met Ongehoord Nederland. Blommestijn zegt te worden gecensureerd, maar volgens Ongehoord zou vooral 'zorgvuldig journalistiek handelen' in het geding zijn. Naar aanleiding van de ophef geven tientallen ON-leden aan hun lidmaatschap op te zeggen, ook klappen er andere oud-medewerkers van Ongehoord Nederland uit de school.
Blommestijn was niet te spreken over het opgelegde ultimatum en besloot op X (voorheen Twitter) uit de school te klappen. Haar keuze om te vertrekken kon vooral rekenen op veel bijval. Diverse ON-leden gaven aan de werkwijze van Karskens af te keuren; ook gaven leden aan per direct hun lidmaatschap op te zeggen.
Schitterend! pic.twitter.com/vj0ztJ5sCQ
— Maarten Hopman (@maartenhopman94) January 29, 2024
ON-medewerkers doen boekje open over werkwijze omroep
Bij deze ophef bleef het niet. Diverse oud-medewerkers van omroep Ongehoord Nederland deden op X een boekje open over hun ervaringen met de omroep. 'Ik werd een dag voor de kerstborrel geconfronteerd met opzegging samenwerking. Zou als redacteur niet meer in staat zijn om goede video’s te maken. Nooit iets over gehoord. Analyse: incompetentie Arnold Karskens en Peter Vlemmix bedreigen continuïteit', schrijft oud-redacteur Kim Tjoa.
Ook een andere oud-medewerker, Bernadette de Wit, is niet te spreken over haar voormalig werkgever. 'Waarom ben ik niet verbaasd ... Ik geef je groot gelijk. Heb hetzelfde meegemaakt, in het jaar voordat Ongehoord Nederland de omroeplicentie kreeg (ik deed de eindredactie van de website: lezersbrieven en columns). Bij 2 columns nav de moord op leraar Samuel Paty plaatste ik, toepasselijk, Mohammedcartoons. Karskens a/d telefoon, hysterisch. "Zoek een ander plaatje. De veiligheid van mijn mensen!" Net als nu de Hogeschool Utrecht bediende Karskens zich van het gelegenheidsargument 'veiligheid'. Kort daarna vertrok ik, mede om andere redenen, die me net als bij de censuur tot de conclusie brachten: Arnold Karskens is een zwakke man.'