Kamervragen over Oekraïens leger dat gehandicapten naar front stuurt
Forum voor Democratie dient Kamervragen in over vermeende beelden uit Oekraïne. Hierop is te zien hoe een man met het syndroom van Down naar het front is gestuurd. Ook wordt hij gepest en in de maling genomen door zijn medesoldaten. Daarom wil FVD snel duidelijkheid van het kabinet hierover, bijvoorbeeld om de authenticiteit van de beelden te bevestigen.
Er duiken steeds meer video's op van Oekraïners met het syndroom van Down die naar de loopgraven zijn gestuurd. Over precieze aantallen is niets bekend, en ook hebben de Oekraïense autoriteiten niets bevestigd. Daarom dient FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen Kamervragen in aan minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken, om meer duidelijkheid hierover te krijgen.
Op een video is te zien hoe een Oekraïner met het syndroom van Down in een loopgraaf zit. Hij wordt gepest en in de maling genomen door een medesoldaat. Ook moet hij tijgeren door de sneeuw. Dit baart Van Houwelingen grote zorgen. 'Walgelijk. Uiteraard kijkt iedereen in Den Haag en Hilversum weg', schrijft hij op sociale media.
🇺🇦🇷🇺 In Ukraine, a person with down syndrome was mobilised.
— The Saviour (@stairwayto3dom) February 11, 2024
The colleagues are laughing at him and bullying him... pic.twitter.com/bH5NO2lY2B
🇺🇦 "Ukraine is winning" they say.
— Censored Men (@CensoredMen) February 10, 2024
Yeah, Ukraine is doing so well that people with Down Syndrome are being drafted so that other soldiers can mock them.
Shameful.
Absolutely shameful.
pic.twitter.com/Ib3ufzq8bq
De FVD'er wil weten of Bruins Slot de authenticiteit van de beelden kan bevestigen. Mocht ze dit inderdaad kunnen, dan wil hij graag weten of ze bereid is om de Oekraïense ambassadeur hierover 'aan de tand te voelen'.
Ook wil hij van haar weten of 'het inzetten van mensen met het syndroom van Down als soldaten in oorlogsgebied in strijd is met het oorlogsrecht', en of het moreel onacceptabel is. Indien minister Bruins Slot het inderdaad moreel acceptabel vindt, en Oekraïne desondanks dit blijft doen, is Van Houwelingen benieuwd of Nederland ook politieke consequenties hieraan gaat verbinden.
Nieuw wetsvoorstel in Oekraïne
Na twee jaar oorlog kan Oekraïne steeds moeilijker aan nieuwe militairen komen. Het leger wil daarom 500.000 Oekraïense vluchtelingen in het buitenland oproepen als soldaat, in de leeftijd tot 60 jaar.
Nu ligt er een nieuw wetsvoorstel bij het Oekraïense parlement op tafel, waarmee de mobilisatieregels versoepeld kunnen worden. Met dit voorstel wordt de minimumleeftijd voor gedwongen rekrutering verlaagd van 27 naar 25 jaar. Studenten en mannen met een handicap komen minder snel in aanmerking voor vrijstelling, meldt Reuters.
Mannelijke vluchtelingen die in het buitenland wonen, moeten zich laten registreren voor rekrutering. En de overheid kan de banktegoeden bevriezen van Oekraïners die weigeren zich te registeren als militair. Het ministerie van Defensie spreekt van een "lijst vol complexe maar extreem noodzakelijke oplossingen".
Zorgen bij politici
Er is veel kritiek op het wetsvoorstel. Politici en burgers stellen dat het wetsvoorstel in strijd is met de grondwet en corruptie bij rekruteringsbureaus zal aanwakkeren. Daarom is het wetsvoorstel al eens aangepast.
Ondanks alle kritiek verwacht jurist Yaroslav Zheleznyak dat het wetsvoorstel zal worden aangenomen. Sinds de uitbraak van de oorlog zijn er immers elf oppositiepartijen verboden in Oekraïne. Eind februari vindt de stemming plaats in het parlement, waarna het wetsvoorstel vanaf april in werking kan gaan.