Europees verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk
Het Europese verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk. Dit concludeert WUR-onderzoeker Pim Boute in zijn artikel, dat is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. "Pulsvisserij verdient een herkansing, zeker omdat er nog mogelijkheden liggen om de vangsttechniek verder te verbeteren en verfijnen", vertelt hij bij Rescource Online.
Twee jaar na zijn promotie bij Experimentele Zoölogie, heeft Pim Boute opmerkelijke conclusies over pulsvissen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Marine Science. Deze gaan rechtstreeks in tegen het Europees verbod op pulsvisserij. Dit verbod probeerde minster Carola Schouten drie jaar geleden al tevergeefs aan te vechten bij de Europese rechter.
Boute's onderzoek wijst uit dat pulsvissen minder schade toebrengt aan het zeeleven dan de traditionele boomkorvisserij. Dit is tegen de Europese kritiek in die stelt dat pulsvissen het mariene ecosysteem schaadt.
De bevindingen tonen aan dat vissen meestal in de netten zitten voordat ze door elektrische pulsen beïnvloed worden. Zeeleven zoals haaien, roggen en ongewervelden lijken niet ernstig beïnvloed te worden door de pulsen.
Hoewel Boutes werk aantoont dat directe schade door het elektrische veld van pulsvissen klein lijkt, sluit het niet uit dat de methode indirecte schade kan veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan overbevissing of verstoring van voorheen onaangeroerde gebieden.
Volgens Boute leidden zijn bevinden niet tot massale reacties uit de vissector. "De visserij heeft veel nieuwe, actuele zorgen: hoge brandstofprijzen, stikstof, uitdijende offshore windparken, sanering van de vloot. De pijn van het pulsvisserijverbod is denk ik wat naar de achtergrond verdwenen", vertelt hij bij Resource Online.