Het nieuwe kabinetsplan waar niemand het over heeft: rechts kabinet wil overheid met 22% laten krimpen
In het budgettaire plan bij het voorlopige Regeerakkoord staat een opvallende passage. De formerende partijen PVV, VVD, BBB en NSC willen flink gaan snoeien in het overheidsapparaat. De overheid moet de komende jaren krimpen met bijna een kwart. Krijgt Nederland dan nu écht minder overheid?
In Argentinië wist de kersverse president Javier Milei de aandacht te trekken door de helft van alle ministeries te sluiten. Volgens de president, die zichzelf als een libertariër ziet, moet de overheid zo klein mogelijk zijn. Het gevolg? Tienduizenden ambtenaren konden op zoek naar een nieuwe baan.
Milei in Italy 2024: This Is How You Reduce the State.
— Milei Explains (@Milei_Explains) February 13, 2024
About: Afuera, status quo, corruption, ministries, social programs, public employees, public works, discretionary funds. pic.twitter.com/EBcBHUCxdK
Staat Nederland nu hetzelfde te verwachten? Dat valt natuurlijk nog te bezien, maar een plan voor de krimp van de overheid ligt er dus al wel. 'Terugdraaien groei apparaat rijksoverheid (kerndepartementen, externe inhuur Roemernorm en communicatie). Tussen 2018 en 2022 kwamen er circa 25.000 FTE's aan Rijksambtenaren bij, een toename van 22 procent. Het doel is de apparaatsuitgaven structureel te verminderen met 22 procent. Dit is een stevige ingreep op het ambtelijk apparaat van de kerndepartementen (niet zijnde uitvoeringsorganisaties), die niet is op te vangen door efficiënter te gaan werken maar vraagt om duidelijke keuzes in de kerntaken van de rijksoverheid zoals verwoord in het hoofdlijnenakkoord', valt te lezen.
De beknibbeling betekent een flinke koerswijziging, aangezien de 150.000 rijksambtenaren in Nederland juist flink meer zouden gaan verdienen. Volgens de nieuwe cao ontvangen zij vanaf juli 8,5 procent meer salaris. Bovendien krijgen ze elke maand 50 euro extra bovenop hun huidige salaris.
Volgens oud-Kamervoorzitter Khadija Arib hebben topambtenaren veel invloed in de Tweede Kamer. "Topambtenaren claimen machtsposities", vertelde ze vorig jaar bij Zomergasten. "Het is een ongecontroleerde macht. Politici kunnen worden afgerekend op wat ze wel en niet doen, maar topambtenaren niet."