Ziekenhuis krijgt subsidie voor lhbti-gecertificeerde kraamafdeling
Het Centraal Ziekenhuis in de Zweedse stad Kristianstad krijgt een lhbti-gecertificeerde kraamafdeling. Het doel is om patiënten een betere behandeling te geven, ongeacht hun seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit of genderexpressie. De Zweedse overheid stelt hiervoor bijna een half miljoen kronen beschikbaar, oftewel 40.000 euro.
In een gang van de verloskamer hangen twee plastic buizen waarin de ouders voor ieder geboren kind balletjes stoppen: roze voor meisjes, en blauw voor de jongens. Maar omdat het Centraal Ziekenhuis in Kristianstad sinds kort lhbti-gecertificeerd is, gaat dit worden aangepast. In het nieuwe lhbti-vriendelijke beleid worden oude normen namelijk kritisch tegen het licht gehouden.
"Het is een kwestie die we ter sprake hebben gebracht, kunnen we dit veranderen, iets neutralers hebben of dat de ouders misschien geen roze of blauw willen voor meisjes of jongens? Het is zo iets eenvoudigs waar je je ogen voor opent en denkt dat je misschien moet veranderen. Waarom hebben we dat gedaan?" vertelt verloskundige Hannah McPhee tegenover Norra Skåne.
Steeds meer Zweedse bedrijven zijn tegenwoordig lhbti-gecertificeerd. Dit betekent dat het bedrijf inclusiever en aangepaster moet worden en respectvoller moet worden tegenover homo-, bi-, trans-, queer- en intersekse mensen. Maar als enige entiteit in de regio Skåne heeft het Centraal Ziekenhuis een subsidie aangevraagd en gekregen, voor een totaalbedrag van 450.000 SEK.
Vroedvrouw Hannah McPhee gelooft dat lhbti-certificering kan leiden tot meer kennis, betere behandeling en inclusie van patiënten. Op haar beurt denkt Christina Vallén, manager van de kraamafdeling, dat de certificering ook hun aantrekkelijkheid als werkgever kan versterken.