BBB wil Timmermans' Green Deal in de prullenmand doen
Sander Smit, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Europese verkiezingen, uitte zijn zorgen over de huidige Green Deal. Smit stelt dat de Green Deal in zijn huidige vorm onbetaalbaar is en noemde het streven naar een 90 procent CO2-reductie in 2024 "catastrofaal".
Tijdens de komende Europese stembusgang staat de BBB voor het eerst op het stembiljet. Volgens Smit zijn voedselzekerheid, energiezekerheid, concurrentiekracht, veiligheid en “onze manier van leven” in gevaar door de Green Deal en een mislukt migratiebeleid. "Daar willen wij verandering in brengen," aldus Smit. Smit pleit voor een herziening van de Green Deal naar wat hij noemt een “real deal”. Hij stelt voor af te zien van "onhaalbare bindende tussendoelstellingen" die volgens hem alleen maar zullen leiden tot nieuwe klimaatrechtszaken en onbetaalbare lasten voor overheden, burgers en bedrijven.
Smit waarschuwt voor de kosten van een 90 procent CO2-reductie in 2024. "Uit de impactanalyse van de Europese Commissie blijkt dat je daarvoor 1500 miljard euro per jaar moet investeren. Dat is echt onhaalbaar en onbetaalbaar," vertelt Smit bij Goedemorgen Nederland.
Europese Green Deal
Wat is dat precies, de Europese Green deal? Al vijf jaar lang ziet Europarlementariër Rob Roos hoe vergaande klimaatplannen worden goedgekeurd in het Europees Parlement. Een algemene CO2-belasting voor burgers en bedrijven, klimaatneutraal in 2050, een verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s per 2035, en hogere vliegbelasting. Het is allemaal onderdeel van de Green Deal: een ambitieus EU-klimaatactieplan voor 2050. Op initiatief van Timmermans zal Europa in rap tempo verduurzamen, met een stop op fossiele energie, hoge belasting op uitstoot en vervuilende producten, en biologische landbouw als norm.
Maar dit is tot de grote zorg van Rob Roos. Hij spreekt van een ‘bizar klimaat- en energiebeleid’, en voorziet rampzalige gevolgen voor Europa. Dit is op een aantal gebieden, om te beginnen met de energiezekerheid. Vanwege de Green Deal zet de EU vol in op groene energieproducenten als zonnepanelen en windmolens. Dit is ondanks het feit dat kolen- en gascentrales veel efficiënter en betrouwbaarder zijn. Zelfs kernenergie ziet Timmermans niet als optie. Hij weigerde zelfs een positief rapport hierover in ontvangst te nemen van Rob Roos.
Dit groene energiebeleid heeft nu al grote gevolgen voor Europa, stelt Roos. Er zijn grote energietekorten ontstaan, die hebben geleid tot een ‘gigantische’ inflatie. Niet alleen de energieprijzen, maar de prijzen in het algemeen zijn hierdoor gestegen.
“Het energiebeleid heeft een grote economische impact gehad,” zei Roos eerder al tegen NieuwRechts. “Veel bedrijven kunnen het niet meer bolwerken, en daarom verlaten ze de Europese Unie. In Duitsland is er echt een deïndustrialisatie aan de gang. In Nederland gebeurt hetzelfde: Shell en Unilever zijn vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is niet goed voor de werkgelegenheid en onze welvaart.”