Zorgen om radicalisering en drugshandel op Nederlandse scholen

Ernstige incidenten zoals drugshandel, vechtpartijen en zelfs prostitutie nemen toe op Nederlandse middelbare scholen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Onderwijsinspectie heeft een recordaantal meldingen over fysieke en sociale onveiligheid ontvangen en verhoogt het toezicht. Het demissionaire kabinet noemt de toename van incidenten 'volstrekt onacceptabel'.
Deskundigen wijzen bij RTL Nieuws op de infiltratie van 'straatcultuur' binnen de schoolmuren en een toename van criminaliteit. Zo meldt expert Leon Meijs dat drugshandel op bijna elke school voorkomt en sommige scholen zelfs overdag de deuren moeten sluiten om dealers buiten te houden.
Rutger Pol, directeur voortgezet onderwijs van de Onderwijsinspectie, merkt op dat de incidenten niet alleen frequenter worden, maar ook ernstiger van aard. Op sommige scholen is zelfs sprake van prostitutie en gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende groepen.
Islamisering van onderwijs
Tegelijkertijd accepteert slechts 44 procent van de Amsterdamse jongeren nog homoseksualiteit, blijkt uit recent GGD-onderzoek. 'Hoe zou dat nou komen?' reageerde PVV-leider Geert Wilders naar aanleiding hiervan. Mogelijk verwijst hij naar de toenemende islamisering bij de Nederlandse jeugd, zoals blijkt uit CBS-cijfers.
Op Duitse en Oostenrijkse scholen zijn er al meldingen gedaan van een 'sharia-politie' op school: een groepje moslimleerlingen dat de slariaregels wil opleggen aan hun niet-islamitische schoolgenoten. In Neuss wilde het groepje hun medeleerlingen zelfs stenigen bij het niet-naleven van de islamitische regels.
'Volstrekt onacceptabel'
Om de veiligheid te verbeteren, heeft Meijs de Wijschool-methode ontwikkeld, die al door 13 scholen wordt toegepast. Deze methode houdt leerlingen nauwlettend in de gaten om vroegtijdig in te grijpen bij signalen van criminaliteit of misbruik. Zo werden er afgelopen schooljaar leerlingen opgemerkt met meerdere telefoons of grote hoeveelheden contant geld, wat kan duiden op criminele activiteiten.
Minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs noemt bij RTL Nieuws de toename van incidenten 'volstrekt onacceptabel' en benadrukt dat veiligheid op scholen een basisvoorwaarde is. Ze roept scholen op om bij ernstige incidenten altijd de politie in te schakelen en aangifte te doen, en wijst op de noodzaak van adequate training voor docenten en schoolmedewerkers in het herkennen en reageren op crimineel gedrag.