Dit vindt Lale Gül van hoofddoek-rel: 'Zo vermoeiend'
Donderdag vond er een verhit hoofddoek-debat plaats in de Tweede Kamer, tussen kabinetsleden en de linkse oppositie. Nu mengt ook schrijfster Lale Gül zich in de discussie. Zij benadrukt dat sommige vrouwen inderdaad vrijwillig de hoofddoek dragen, maar veel meisjes en vrouwen ook niet.
Donderdag vond er een flinke botsing plaats tussen een paar kersverse kabinetsleden en de linkse oppositie. Eerder deze week hadden ministers Fleur Agema en Marjolein Faber namelijk gezegd dat ze niet begrepen dat sommige moslima's vrijwillig een hoofddoek dragen. Tijdens het Kamerdebat benadrukte Esmah Lahlah GL-PvdA echter dat dit bij haar wel zeker het geval is. Vervolgens plaatste Agema een tweet over Feme Halsema, die vervolgens urenlang voor ophef en discussie zorgde.
Nu mengt ook schrijfster Lale Gül zich in de rel. "Ik vind deze discussie super vermoeiend", vertelt ze in een videoboodschap op X. "Ik snap gewoon niet waarom mensen willen begrijpen dat het allebei waar is. Je hebt een groep voor wie de hoofddoek een onderdrukking is en je hebt een groep voor wie het een vrijwillige keuze is. Maar om nou te doen alsof er maar één waarheid is, dat is gewoon dom. We leven niet in een simplistische wereld waarin alles zwart-wit is; dat is gewoon niet zo."
Gül droeg vroeger zelf een hoofddoek, maar ze besloot deze een paar jaar geleden af te doen. Over deze zoektocht schreef Gül haar autobiografische roman Ik ga leven, waarmee ze drie jaar geleden debuteerde. In het boek vertelt Gül over streng-islamitische jeugd in een Amsterdamse migrantenwijk, en hoe ze zich sindsdien hieruit heeft losgemaakt. Hiervoor ontving ze destijds de NS Publieksprijs en de Pim Fortuynprijs.
Daarom benadrukt Gül dat ook de hoofddoek voor veel moslima's zeker geen vrijwillige keuze is. "Je maakt die keuze meestal niet op volwassen leeftijd. Van het geloof moet je rond de menstruatieleeftijd een hoofddoek opzetten, dus bij de meeste mensen gebeurt dat rond de leeftijd van elf, twaalf, dertien, veertien jaar. Dan ben je nog kind, het ligt in gelovige gemeenschappen sociaal ingewikkeld om de hoofddoek op latere leeftijd alsnog af te doen. Dus dan is het geen hyperbewuste vrijwillige keuze. Maar voor de groep bekeerlingen, of de groep die het op volwassen leeftijd opdoet, is dit wel zo. Het is dus niet of-of, maar en-en. Het bestaat naast elkaar."
Mijn reactie in 2 delen https://t.co/jNwhYdhVD5 pic.twitter.com/65UE5iYPFJ
— Lale Gül (@lale_gul89) July 4, 2024