Geplande seniorenflat moet wijken voor asielopvang
Plannen om seniorenwoningen te realiseren in het leegstaande Haga Ziekenhuis gaan voorlopig niet meer door. De gemeente Den Haag wil het pand nu gebruiken voor de opvang van ruim vierhonderd asielzoekers, dak- en thuislozen, statushouders en dakloze gezinnen. Dit besluit stuit op verzet van de lokale wijkvereniging, die naar de rechter stapt om de plannen te blokkeren.
Het voormalige Haga Ziekenhuis staat al sinds 2018 leeg. Jarenlang was het plan om hier seniorenwoningen te bouwen, aangezien er een grote behoefte is aan dit type woningen in de wijk. Eind vorig jaar kocht de gemeente Den Haag het complex, waarbij ze nog steeds de intentie uitsprak om seniorenwoningen te realiseren. Deze woningen zouden echter pas over vijf tot zeven jaar gebouwd worden. In de tussentijd zou het gebouw tijdelijk gebruikt worden voor opvangdoeleinden.
Op 30 mei kondigde de gemeente haar definitieve plannen aan om het gebouw om te bouwen tot een opvanglocatie voor asielzoekers en andere kwetsbare groepen. Wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) verklaart dat dit van alle onderzochte mogelijkheden de enige haalbare optie was. De opvang wordt gezien als een experiment, maar heeft geleid tot grote zorgen bij de omwonenden over de impact op veiligheid en levenskwaliteit.
Naar de rechter
De Haagse Stichting Wijkvereniging Segbroek is het niet eens met de plannen en stapt naar de rechter, meldt Omroep West. De wijkvereniging eist dat de gemeente haar toezeggingen over inspraak en participatie van wijkbewoners nakomt. Zij stellen dat de gemeente vertrouwen heeft gewekt met deze toezeggingen, maar uiteindelijk deze beloftes niet is nagekomen.
De wijkbewoners zeggen in een brief 'zich zorgen te maken over de impact van deze groep mensen op de veiligheid en de levenskwaliteit van zowel de omgeving als de tijdelijke bewoners'. De wijkvereniging vindt het onacceptabel dat zij nooit de alternatieven hebben gezien en dat de beloofde inspraak door wethouder Vavier is geannuleerd.
Tientallen gemeenten drukken momenteel met spoed een azc door in hun buurt, zonder inspraak met de omwonenden. De beloning is niet gering: 4.000 euro per opgevangen asielzoeker. In Velp moeten zelfs studenten hun woning uit om plaats te maken voor 260 asielzoekers