Mona Keijzer krijgt strafblad zonder eerlijk proces
Viceminister Mona Keijzer krijgt een strafblad vanwege haar uitspraak dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Dit komt door een beslissing van het OM, die de aangiftes tegen haar seponeert met een speciale sepotcode.
Eerder dit jaar deed Keijzer haar veelbesproken uitspraak bij de NPO-talkshow Sophie & Jeroen, in een discussie over toenemend antisemitisme in Nederland. Helemaal ongegrond lijkt haar uitspraak niet: uit EU-onderzoek blijkt dat moslims oververtegenwoordigd zijn in het aantal antisemitische incidenten in West-Europa.
De uitspraak viel echter in slechte aarde bij een groepje moslims, dat besloot aangifte te doen van groepsbelediging. Uit onderzoek van De Telegraaf bleek echter dat de moslims zelf bepaald geen schone lei hebben. Zo blijkt dat tegen één van hen een klacht loopt bij de deken van de Orde van Advocaten Midden-Nederland, omdat hij Israël openlijk vergelijkt met nazi's. Een andere initiatiefnemer werd in 2019 door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betiteld als één van de ‘salafistische aanjagers’ op het islamitische Haga-Lyceum.
Het OM pikte de aangiftes op en concludeert nu dat Keijzer zich inderdaad schuldig zou maken aan groepsbelediging. Desondanks worden de aangiftes geseponeerd, omdat dit een inbreuk zou vormen op de vrijheid van meningsuiting van politici. Wel krijgt Keijzer een strafblad, zonder een eerlijk proces. De seponering gebeurt namelijk met sepotcode 05, die leidt tot een aantekening in de justitiële documentatie.
Keijzer heeft weinig mogelijkheden om van haar strafblad af te komen, meldt Elsevier. Ze kan een artikel 12-procedure starten tegen de rechter, maar het is de vraag of Keijzer hier de tijd voor heeft. Daarnaast kan Keijzer een klacht indienen bij het OM, maar dit wordt in de praktijk niet opgepakt, bleek vorig jaar uit onderzoek van Investico. Tot slot kan Keijzer naar de nationale Ombudsman, maar deze adviezen zijn niet juridisch bindend.