Speciale bus vervoert vakantie vierende Oekraïners van Amsterdam naar Charkiv
Duizenden Oekraïners die tijdens de oorlog naar de EU zijn gevlucht, reizen deze zomer terug naar hun thuisland. Er rijdt nu zelfs een speciale buslijn tussen Amsterdam en Charkiv: een reis van 34 uur.
Buslijn 088 van het Oekraïense bedrijf KLR rijdt tussen Amsterdam en Charkov, en vervoert vooral vrouwen en kinderen. Mannen mogen Oekraïne niet verlaten vanwege de dienstplicht. Er worden tussenstops gemaakt in Lviv, Dnipro en Kyiv.
Vliegen van en naar Oekraïne is sinds het uitbreken van de oorlog niet meer mogelijk. Bussen en treinen hebben deze transportbehoefte overgenomen. Tot nu toe gebeurde dit vooral met de Flixbus van Amsterdam naar Kyiv, waar dagelijkse reizen vaak volgeboekt zijn. Maar de Oekraïense vervoerder KLR biedt sinds deze zomer drie keer per week een rechtstreekse busdienst aan van Nederland naar Oekraïne.
Veel Oekraïners maken deze reis om hun achtergebleven familie te bezoeken. Sommigen keren terug voor een begrafenis of een medische behandeling die in Oekraïne goedkoper of makkelijker beschikbaar is, meldt De Telegraaf. Sommige reizigers, zijn van plan om permanent terug te keren, bijvoorbeeld omdat ze hier geen baan of studie kunnen krijgen.
De groeiende trend van terugkerende Oekraïners heeft ook de aandacht van politici getrokken, meldt De Telegraaf. Voormalige kabinetsleden als Mark Rutte en Wopke Hoekstra toonden begrip voor de reizende vluchtelingen.
Oekraïense vluchtelingen gaan op vakantie
In de Nederlandse media verschijnen er steeds meer verhalen van Oekraïense vluchtelingen die op vakantie gaan naar hun thuisland. Oekraïners hebben een speciale verblijfsstatus, waardoor ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Het gaat vooral om vrouwen met hun kinderen die reizen voor een familiebezoek.
De precieze cijfers over vakantie vierende Oekraïners ontbreken, maar volgens betrokkenen gaat het lang niet meer om uitzonderlijke gevallen. Volgens Irina Biloivanenko, een Oekraïner in Goerree-Overflakkee, heeft al de helft van alle bewoners in haar gemeente opvang een bezoekje aan Oekraïne gebracht. Ook Vluchtelingenwerk is bekend met dit fenomeen, vertelt Anna Strolenberg bij AD. De meeste vluchtelingen gaan één à twee weken op vakantie. Naast minibusjes reizen sommige vluchtelingen ook per vliegtuig naar Polen.
In Westland staan tientallen woningen voor statushouders en Oekraïense vluchtelingen al maandenlang leeg, omdat de (tijdelijke) bewoners al maanden op vakantie zijn. Zo is de Oekraïense Deniel zijn verblijfswerk in Nederland kwijtgeraakt omdat hij te lang op vakantie was. Daarnaast komen steeds meer mannelijke Oekraïners vanuit Polen naar Nederland, naar eigen zeggen omdat hier de voorzieningen en werklonen beter zijn. Ook is in Nederland de opvang gratis, in tegenstelling tot andere Europese landen.
BBB wil paal aan perk stellen aan dit fenomeen. Daarom wil de Tweede Kamerfractie onderzoeken of Oekraïense vluchtelingen ook kunnen worden teruggestuurd naar de veilige delen in hun eigen land. Volgens woordvoerder Mona Keijzer kan Nederland "niet iedereen hier huisvesten". Naar verluidt zou 80 procent van het Oekraïense grondgebied momenteel veilig zijn, ondanks de oorlog in de oostelijke grensregio's met Rusland.