Mannelijke Oekraïners reizen naar Nederland voor betere voorzieningen
Steeds meer alleenstaande, mannelijke Oekraïners vluchten van Polen naar Nederland omdat er hier betere voorzieningen zijn. Deze ontwikkeling zien Gelderse burgemeesters in hun eigen gemeente. Daarom roepen ze de minister op om werkende Oekraïners verplicht te laten meebetalen aan hun opvang.
Sinds twee jaren is het tijd flink gekeerd in de opvang van Oekraïners, vertelt opvangscoördinator Inez Vuurboom in Harskamp aan Hart van Nederland. "De oude groep was vooral blij om hier te zijn en het gezin in veiligheid te hebben."
Maar Gelderse gemeenten zien sinds kort ook steeds meer alleenstaande, mannelijke Oekraïners uit Polen of Duitsland verschijnen. Ze zijn naar Nederland gekomen omdat er hier 'meer verdienen is en er meer kansen zijn', meldt Hart van Nederland. Dit leidt tot veel onbegrip bij lokale inwoners, merkt Vuurboom: "Dat is niet de weg. Ik ga ook niet naar het buitenland om ergens van te profiteren."
Daarom hebben burgemeesters een brief gestuurd naar de minister. Ze willen dat werkende Oekraïners verplicht worden om financieel bij te dragen aan hun eigen opvang. Ook de burgemeester van Ede, René Verhulst, heeft de brief ondertekend.
Opvang van Oekraïners in Nederland
Sinds de oorlog met Rusland heeft Nederland bijna 100.000 Oekraïners verwelkomd. Maar één op de drie van alle mannelijke vluchtelingen is dienstplichtig. Ook gaan er steeds meer Oekraïense vluchtelingen in Nederland op vakantie naar hun thuisland, blijkt uit een AD-reportage. De precieze cijfers ontbreken hiervan, maar volgens betrokkenen gaat het lang niet meer om uitzonderlijke gevallen. Ook werden Oekraïners lange tijd bevoordeeld bij Nederlandse universiteiten.
Een derde van alle Oekraïense vluchlinengen overweegt om te blijven in Nederland, blijkt uit een niet-representatief onderzoek van NOS. Maar ondertussen leidt de voorrangsregeling voor Oekraïners tot steeds meer onbegrip en afnemend draagvlak onder autochtone en allochtone Nederlanders. In Vlaardingen is er een hele woonwijk voor Oekraïners gebouwd en de gemeente Twenterand heeft een volledige camping met verwarmd zwembad gekocht voor de opvang van Oekraïners.