De onderwijsinstellingen hadden gehoopt dat het kabinet de kosten zou overnemen. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf (D66), liet begin juni echter weten dat hij niet van plan is dit te doen. Een klein deel van de hogescholen is toch van plan opnieuw een deel van het collegegeld te vergoeden.
Afgelopen jaar gaven universiteiten en hogescholen gezamenlijk korting aan nieuwe Oekraïense studenten. Zulke studenten zouden normaal gesproken de tarieven voor studenten van buiten de Europese Economische Regio betalen. Die kosten zitten tussen de achtduizend en vijftienduizend euro. De Oekraïense studenten konden echter het Nederlandse bedrag aan collegegeld betalen wat slechts iets meer dan tweeduizend euro bedraagt.
Voor het komend studiejaar gaan de meeste universiteiten, waaronder Tilburg University en de Erasmus Universiteit, weer het reguliere tarief hanteren. Tilburg University zegt dat het geen onderscheid wil maken tussen studenten uit verschillende crisisgebieden. Studenten die met de kortingsregeling al aan hun studie zijn begonnen hoeven nu niet alsnog meer te betalen. Van sommige universiteiten en hogescholen is nog onduidelijk wat ze precies gaan doen.
Sommige gemeenten gaan echter ook de studiekosten van Oekraïense studenten vergoeden. De Twentse gemeente Borne is van plan de hele studie van Oekraïense studenten te betalen. Daarnaast wordt er ook betaald voor boeken en ov-kosten.