Voorrangsregeling voor statushouders? Ook allochtonen zijn weinig enthousiast
Allochtone Nederlanders zijn erg verdeeld over de voorrangsregeling voor statushouders op de woningmarkt. Bijna de helft van de ondervraagden is ertegen, en de rest is grotendeels neutraal. Dit blijkt uit een enquête van Opiniehuis, in opdracht van De Kanttekening. Al jarenlang blijkt uit kiesonderzoek dat de PVV ook een allochtone achterban heeft.
Momenteel krijgen statushouders met voorrang een sociale huurwoning toegewezen in Nederland. Dit is om de asielzoekerscentra te ontlasten, waar de statushouders anders worden opgevangen. Desondanks leidt deze voorrangsregeling tot grote onvrede bij sommige Nederlandse woningzoekenden. Maar wat blijkt: ook allochtone Nederlanders omarmen deze regeling bepaald niet hartelijk, toont onderzoek van Opiniehuis.
Bijna de helft (42 procent) van de ondervraagde Antilliaanse, Surinaamse, Marokkaanse en Turkse Nederlanders is niet blij met deze voorrangsregeling. Tegelijkertijd staat een even groot percentage (42 procent) neutraal tegenover de kwestie. Slechts 16 procent vindt het niet erg dat Nederlanders worden achtergesteld op de eigen woningmarkt, ten voordele van statushouders.
Daarnaast vinden de meeste ondervraagden (57 procent) dat Oekraïense vluchtelingen onterecht worden voorgetrokken ten opzichte van andere vluchtelingen. Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen en krijgen aparte opvang van het COA. In Vlaardingen is er zelfs een aparte woonwijk gebouwd voor Oekraïners, waar zij langdurig kunnen verblijven.
Dit blijkt een behoorlijk tegenreactie op te roepen bij migranten die al generaties lang in Nederland wonen. Ruim een derde (38 procent) staat neutraal tegenover de stelling. Amper 5 procent vindt dat Oekraïners wél terecht worden voorgetrokken.
Asiel en migratie zijn verkiezingsthema's
In aanloop naar de verkiezingen speelt voor 95 procent van de ondervraagden immigratie en asiel een belangrijke of enigszins een rol als verkiezingsthema. Ook maakt het merendeel (95 procent) zich zorgen om de criminaliteit en veiligheid in Nederland, evenals de woningmarkt (98 procent) en de zorg (97 procent).
De enquête is gehouden onder 3200 Nederlanders van Antilliaanse, Surinaamse, Marokkaanse en Turkse afkomst. Volgens het opiniehuis zijn de resultaten slechts beperkt representatief vanwege de geruime omvang van de vier bevolkingsgroepen.
Uit kiesonderzoek blijkt dat de PVV al jarenlang ook een trouwe allochtone achterban heeft. Vorige week behaalde de partij een historische verkiezingszege van 37 zetels in de Tweede Kamer, waarmee de PVV de grootste partij van het land werd.