Noorwegen voert acceptatieplicht voor contant geld in
Het Noorse parlement heeft ingestemd met verdere versoepelingen voor het gebruik van contant geld. Deze stap komt voort uit zorgen over inclusiviteit en nationale veerkracht in een steeds digitalere wereld.
Hoewel Noorwegen al wetten had die het gebruik van contant geld garandeerden, bleek deze wetgeving ontoereikend. Daarom introduceerde Minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Emilie Enger Mehl, een wetsvoorstel om de bestaande regels te verduidelijken en te versterken. Het voorstel, dat vorige maand in het parlement werd gepresenteerd, kreeg brede steun en werd met een meerderheid aangenomen.
Vanaf oktober zullen ondernemers verplicht zijn om contant geld te accepteren voor betalingen tot 20.000 Noorse kronen (ongeveer 1.700 euro). Voor bedrijven die deze wet overtreden, wordt in januari 2025 een boetesysteem ingevoerd.
Mehl benadrukte dat contant geld een cruciale rol speelt voor kwetsbare groepen en dat volledige afhankelijkheid van elektronische betalingen de samenleving kwetsbaarder maakt, vooral in tijden van natuurrampen of cyberaanvallen. Het Noorse directoraat voor civiele bescherming en noodplanning heeft burgers zelfs geadviseerd om een voorraad contant geld in huis te houden.
Inclusief betaalverkeer
Met deze nieuwe wetgeving wil Noorwegen een samenleving garanderen die niemand uitsluit, ongeacht hun digitale vaardigheden. Organisaties zoals JA til kontanter (JA tegen contant geld) en Norges Blindeforbundet, de Noorse vereniging voor blinden, hebben een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van deze wetgeving. Zij betoogden dat contant geld essentieel blijft voor mensen met visuele beperkingen en anderen die niet volledig digitaal zijn.
Ook andere landen springen in de bres voor contant geld. Zo schrapte Polen vorig jaar plannen voor limieten op contant geld. De Hongaarse regering wil contant geld verankeren in de grondwet. En bij haar aantreden, eind 2022, introduceerde de Italiaanse premier Giorgia Meloni al voorstellen om het gebruik van contant geld te stimuleren. Volgens haar moest dit vooral de middeninkomens ten goede komen.