Britse regering overweegt islamkritiek strafbaar te stellen
Britse regeringsplannen voor een officiële definitie van islamofobie leiden tot felle kritiek. Rechtse criticasters vrezen dat de voorgestelde definitie zo vaag is, dat deze feitelijk zal fungeren als een “islamitische blasfemiewet,” die islamkritiek strafbaar stelt.
In het verleden sprak de Labour-partij, die nu de regering uitmaakt, al steun uit voor de implementatie van deze definitie. Deze werd intern geaccepteerd in 2019. De definitie stelt dat 'islamofobie geworteld is in racisme en een vorm van racisme is die gericht is op uitingen van moslim-zijn of vermeend moslim-zijn'.
Als de nieuwe plannen worden doorgevoerd, kunnen Britse burgers vervolgd worden op basis van 'islamofobie', zonder vergelijkbare maatregelen voor andere religies, zoals het christendom. Dit zou volgens Toby Young, directeur van de Free Speech Union, een duidelijk voorbeeld zijn van een "partijdige rechtsstaat" in het Verenigd Koninkrijk, vertelt hij aan The European Conservative. Young beschouwt dit als een gevaarlijke ontwikkeling die de rechten van burgers verder zou uithollen.
Commentator Douglas Murray ziet de voorgestelde definitie als een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, die al eeuwenlang de kern vormen van de westerse samenleving. Dit vertelt hij in een interview met Johan Anderson.
De National Secular Society spreekt zich, in een open brief aan de regering, uit tegen de invoering van de definitie. Ze waarschuwen dat het aannemen ervan eerder gemeenschappelijke spanningen zal aanwakkeren dan oplossen.
Deze week werd een 61-jarige Brit, David Spring, veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf omdat hij zich tijdens een anti-immigratieprotest spottend uitliet over Allah. Ook twee Britse burgers zijn veroordeeld omdat zij via sociale media opriepen tot protesten tegen illegale immigratie. Het gaat om Tyler Kay (26) en Jordan Parlour (28), die respectievelijk tot 38 en 20 maanden gevangenisstraf zijn veroordeeld.